Спеціальні потреби

Протистояння між Обамою та республіканцями наближає дефолт - економісти


Економісти заговорили про дефолт США
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

Економісти заговорили про дефолт США

Через зупинку роботи уряду у Нью-Йорку закрили для відвідувачів Статую Свободи. Туристи спантеличені – історичну пам’ятку можна хіба обплисти на човні. Екскурсії скасовано.

Австралійська туристка ділиться розумінням ситуації. Каже, Конгрес взяв цілу країну у заручники.
Державний борг США у вересні досяг 16,9 трильйона доларів, при дозволеному ліміті у 16,7
"Мені здається, що Конгрес намагається посварити американців між собою, озлобити їх. Купа людей більше не отримують зарплатню. Що відбувається?"

Один з таких людей - Пол Секер з Нью-Йорка. Він інженер, працює в Агентстві з охорони навколишнього середовища.

"Не отримую зарплатню і доведеться витрачати заощадження. Мені треба виплачувати іпотеку, комунальні послуги, а ще у мене донька в університеті", - каже інженер.

Уряд США: На жаль, ми закриті!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Сотні тисяч держслужбовців, які складають цент до цента, – серйозний удар по економіці США. Це ж їх гроші недоотримають продавці послуг, магазини, тощо.

"Відмовлю собі у походах в Макдональдс, щоб не витратити зайвий долар. Я не витрачатимусь у будівельному гіпермаркеті на ремонт будинку. Тож всі гроші, які я не витрачу, підприємці не зароблять!", - каже Девід Попперт, співробітник міністерства праці США.

Більшості американців життя без уряду не подобається. Проти його закриття виступають 72 відсотки американців. При цьому все більше людей вважають винними республіканців – свідчать результати опитування Інституту дослідження громадської думки Квінніпекського університету.
Домовлятись Обамі з республіканцями зрештою доведеться

Республіканці бо ставили ультиматум Обамі - або відміна реформи системи охорони здоров’я або зупинка уряду.

"Американцям не подобається закриття уряду. Навіть тим, які виступають проти медичної реформи", - каже соціолог Пітер Браун.

Оглядачі додають – республіканці самі стали заручниками консервативної меншості у партії, руху «Чаювання». Свого часу її напір йшов республіканцям на користь та дозволив консолідувати виборців – тепер шкодить.

Простій уряду дорого обійдеться економіці США
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
"Лідери республіканців, спікер Палати представників Джон Бейнер та наближені до нього політики завжди боялись, що закриття уряду призведе до втрати ними більшості у Конгресі у 2014-му році. Але вони пішли на це під впливом руху «Чаювання». Саме вони є головними ідеологами закриття уряду", - говорить редактор видання Politico, Рейчел Ван Донген.

Про зростання популярності Обами на цьому тлі говорити не доводиться. Під час кризи всі політики виглядають однакового погано. Домовлятись Обамі з республіканцями зрештою доведеться, бо подальше протистояння поставить Америку на межу дефолту.

Державний борг США у вересні досяг 16,9 трильйона доларів, при дозволеному ліміті у 16,7. Міністерство фінансів примудрилось заплатити по рахункам, але всі засоби буде вичерпано 17-го жовтня. Без Конгресу не можна збільшити ліміт запозичень, чи надрукувати нових боргових зобов’язань. Без них Америка може оголосити перший в своїй історії дефолт. Протистояння між демократами та республіканцями – наближає цей момент.

Медична страховка у США стала доступнішою
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
"Якщо уряд залишиться закритим більше тижня, інвестори почнуть думати, що країна не вирішить вчасно питання державного боргу. А тоді нам загрожує дефолт. Ось в такому разі ми матимемо дуже негативні наслідки", - каже економіст, Ерік Чені.

Такими наслідками будуть обвал долара, зростання процентних ставок у банках і пониження кредитного рейтингу Америки. А ще обвал американської економіки хвилями розійдеться по всьому світу.

XS
SM
MD
LG