Спеціальні потреби

Політика Москви щодо «зовнішнього ворога» лише відкидає її в темне минуле – Коен


Прага – Деякі американські експерти вважають, що політика Барака Обами в «перезавантаженні» стосунків між США й Росією за минулі чотири роки дала свої позитивні результати, і це видно на прикладах спроб спільного тиску на Іран в ООН, сприяння Москви в операціях США в Афганістані. Так колишній посол США в Україні Стівен Пайфер каже, що відносини сторін за минулі чотири роки стали кращими, аніж це було після війни Росії проти Грузії у серпні 2008 року. А відомий фахівець із питань Росії, член американської Ради з міжнародних відносин Аріель Коен переконаний, що США й Росія повинні продумати позитивну програму стосунків на наступні роки, бо політика Москви щодо «зовнішнього ворога» лише відкидає її в темне минуле.

Американські експерти сходяться на тому, що нині існує кілька проблем, які є предметом розбіжностей між США та Росією. Це проблема режиму Башара Асада в Сирії, який закономірно поступається зростаючому тиску сунітської більшості в регіоні. А також проблема впровадження американської протиракетної оборони в Європі, коли Росія чинить опір цьому, незважаючи на те, що ця ПРО не направлена проти Москви, яка, як каже Аріель Коен, «має могутній арсенал, котрий може знести будь-який договірний оборонний щит, який ми можемо лише передбачити в майбутньому».
Обама не матиме часу, щоб розбиратися з російським порядком денним
Аріель Коен

Аріель Коен також зазначив: «Нарешті, я сказав би, що друга адміністрація Обами зосередиться на внутрішніх пріоритетах. Ми маємо дуже суттєві економічні, фінансові проблеми, які необхідно вирішувати. І президент Обама не матиме часу, щоб розбиратися з російським порядком денним».

Коен зауважує, що після його нещодавніх відвідин Росії у нього складається враження, що «російське керівництво не висуває всебічної й послідовної програми співпраці зі США, не має позитивного переліку пріоритетів, і це дуже прикро».

Коен також наголошує, що в Росії відчутно дуже сильний внутрішній вплив «анти-американізму», коли в Кремлі переважають намагання щодо витворення відчутного і штучного образу «зовнішнього ворога» в особі США, що, на думку носіїв цієї ідеї, сприяє внутрішній консолідації російського суспільства, а насправді, як каже американський експерт, це лише відкидає Росію в темне минуле.
Обидві сторони мають тяжко працювати, щоб створити позитивний порядок денний пріоритетів на майбутнє
Аріель Коен

«Я б сказав, що обидві сторони мають тяжко працювати, щоб створити позитивний порядок денний пріоритетів на майбутнє», – наголошує американський експерт Ради з міжнародних відносин у Вашингтоні.

Порядок денний стає все різкішим – Пайфер

Колишній посол США в Україні, а зараз експерт Інституту Брукінґза у Вашингтоні Стівен Пайфер вважає, що Обамі слід було б продовжувати політику перезавантаження з Росією, якось нівелювати можливий негативний вплив акту Конгресу в справі Магнітського та більше покладатися на адміністративне вирішення візових проблем щодо деяких росіян. Пайфер бажав би, щоб США й Росія знаходили більше спільних рішень щодо ПРО, скорочення озброєнь, у справах Ірану, Сирії, нових інвестицій.

Однак у нинішній ситуації, коли сторони навіть не мають уявлення про те, як буде розвиватися ситуація в Сирії після Башара Асада, на думку Пайфера, США й Росія самі створюють для себе більше проблем. «Я можу лише висловити на майбутнє своє зауваження. Я думаю, коли ми дивимося вперед, то бачимо, що порядок денний стає все різкішим», – зауважив Пайфер.

То й же Аріель Коен вважає, що в Росії нині беруть гору прихильники штучного нагнітання антиамериканізму, що є своєрідним «відгуком холодної війни». І це, як зауважує Коен, стається вже 21-му столітті, тоді як реальні загрози для Росії полягають у відсутності економічних перетворень, наростанні корупції, злочинності, релігійного екстремізму на Північному Кавказі та в інших регіонах Росії.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Robert Coalson


Передрук з "Радіо Свобода"

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG