Спеціальні потреби

У США зростає попит на програмістів


Економіка США залишається досить нестабільною і безробіття все ще тримається на рівні у понад 8%. При цьому в деяких галузях економіки гостро не вистачає спеціалістів. Зокрема, у певних регіонах країни вакансії у комп’ютерній сфері доводиться заповнювати іноземними працівниками. Насамперед – з Індії. Це один з факторів, чому громада вихідців з азійських країн вперше обігнала за темпами росту чисельності населення представників Латинської Америки у штаті Іллінойс.

«У штаті Іллінойс, індуси складають найбільшу частину громади азіатів. Згідно з двома останніми переписами населення, вони випередили китайців і філіппінців. Це дивує багатьох людей».
Тует Лі

Незважаючи на високе безробіття, менеджер з підбору персоналу Піт Тапаскар не може знайти кваліфікованих спеціалістів для роботи у фірмі «Prosoft»:

«У нас немає достатньо місцевих ресурсів. Ми повинні покладатися на кадри з Азії – Індії, Пакистану та інших країн, скрізь, де є спеціалісти-технологи».

80% працівників фірми «Prosoft» – іноземці, з них більшість з Індії. Підвищений попит на кваліфікованих працівників в області інформаційних технологій змушує компанії, як «Prosoft», наймати на роботу людей з Індії, де багато досвідчених технічних спеціалістів. Ця тенденція змінює ландшафт Америки.

У Чикаго – мешкає третя за розміром громада вихідців з Індії у США. Тует Лі, виконавчий директор Азійсько-американського інституту, вважає, що у Сполучених Штатах існує застарілий стереотип про азіатських іммігрантів:

«У штаті Іллінойс, індуси складають найбільшу частину громади азіатів. Згідно з двома останніми переписами населення, вони випередили китайців і філіппінців. Це дивує багатьох людей».

Ця статистика однак не дивує Шоджі Метью. Він приїхав у Чикаго, запобігти збоям комп’ютерів напередодні 2000-го року:

«Я приїхав по візі H1-B, це яка для програмістів. У той час комп’ютерна проблема здавалася дуже реальною і бракувало спеціалістів».

Шоджі каже, що технічних спеціалістів досі не вистачає і ті, які приїжджають по робочій візі, часто осідають у США. За словами Піта Тапаскара нестача фахівців пояснюється більш жорсткими імміграційними правилами:

«Після терактів 2001-го року, імміграційна система стала жорсткішою, і квоти зменшилися».

Окрім того, скаржиться бізнесмен, процес видачі робочих віз займає більше часу, ніж раніше.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG