Спеціальні потреби

Американський авіаносець закінчив свою місію в Ормузькій протоці


Американський авіаносець закінчив свою місію в Ормузькій протоці
Американський авіаносець закінчив свою місію в Ормузькій протоці

Авіаносець «Авраам Лінкольн» щойно закінчив свою місію у Перській затоці, пройшовши Ормузькою протокою неподалік берегів Ірану. Такий крок американців був зроблений з огляду на дедалі зростаючі занепокоєння світової спільноти щодо атомної програми Ірану, а також останніх погроз Тегерана закрити основні морські шляхи у тому регіоні.

У повній бойовій готовності військова група іде Ормузькою протокою. Саме цією протокою транспортується п’ята частина усієї нафти, що видобувається в світі. Тегеран нещодавно пригрозив закрити цей прохід, і заявив що відповість силою, якщо американські кораблі зайдуть сюди з метою зняття блокади.

Погрози Ірану, втім, майже не впливають на розпорядок для військово-морського пілота Мітча Кола. Для нього цей день почався, як і будь-який інший:

«Звичайний день, не дуже відрізняється від інших, коли ми удома. Я встав вранці, вмився, поїв. А увечері ми зазвичай трохи відпочиваємо, розважаємось, може подивимося фільм, чи пограємо у відеоігри. Все так само як і вдома».

Американське командування каже, що це не демонстрація військової сили, а звичний транзит. Інколи у поле зору команди потрапляє іранське патрульне судно. Втім, іранський флот та авіація сильно застаріли і не можуть складати конкуренцію американським суднам. Командири на кораблі кажуть, що навіть їх судно не є куленепробивним, тож команда увесь час повинна бути напоготові. Військові гелікоптери постійно патрулюють маршрут, яким іде судно.

Лейтенант Кол, як і будь-хто інший на кораблі, дуже уважний. Але в той же час він уже думає про своє наступне бойове завдання – надавати підтримку з повітря для військових операцій США в Афганістані. Разом з тим, транзитний маршрут авіаносця «Авраам Лінкольн» пройшов без ускладнень. Тепер він збирається у свою наступну місію. Тим часом у Перську затоку іде нове військове судно. А для лейтенанта Кола та його корабля наступить черговий день який, напевно, буде схожим на всі інші.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG