Спеціальні потреби

У Конгресі США обговорювали питання України і Росії


Реакція американських законодавців і чиновників на вчорашню заяву президента Росії Володимира Путіна, який сенсаційно підтримав вибори в Україні і закликав перенести референдуми, які організовують сепаратисти, була неоднозначною.

Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд сказала, що мова йде про «кроки в позитивному напрямку, оскільки цей референдум був би незаконним і нелегітимним», але додала, що тепер Москва повинна зробити конкретні дії. Голова комітету, республіканець Ед Ройс, назвав заяву Путіна «дуже длброю новиною», висловивши сподівання, що це може допомогти збільшити явку на виборах і підтримати процес національного примирення.

При цьому, законодавець закликав адміністрацію США «припинити реагувати на дії Путіна, терпляче чекаючи, коли європейці до нас приєднаються» - і збільшити американське мовлення на Росію і Україну, зазначивши, що «ми знаходимося в процесі інформаційної війни».

Конгресмен Білл Кітінґ, демократ з Массачусетсу, заявив, що «наміри Путіна неясні. Мене турбують заяви сепаратистів, що вони все одно проведуть референдуми».

Конгресмен Кріс Сміт сказав, що «Путін пом'якшив вчора свій тон, проте його слова мало що значать... Він також заявив, що десятки тисяч солдатів відведені з українського кордону - але поки що немає ознак того, що це дійсно так».

Законодавець Іліана Рос Лейтінен висловила переконання, що «Путін створив цю кризу, щоб відвернути увагу росіян він проблем всередині країни».

Конгресмен-республіканець Дейна Рорабакер закликав колег визнати, що «ситуація в Україні набагато більш каламутна, ніж нам намагаються змалювати. Цей хаос почався з того, що президент України, обраний на самих чесних виборах на той момент, був змушений залишити посаду через насильство на вулицях».

Рорабакер також додав, що він хотів би знати скільки підтримка України вже обійшлася скарбниці США.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG