Спеціальні потреби

США переводять флот ближче до Китаю


До 2020 року Пентагон планує перевести 60% військово-морських сил США у Азійсько-Тихоокеанський регіон

Сполучені Штати вже почали переводити додаткові підрозділи свого військового флоту з Атлантики у Азійсько-Тихоокеанський регіон. Нова оборонна стратегія, затверджена адміністрацією Барака Обами, передбачає за наступні вісім років акумулювати в цьому регіоні більшість американського флоту. Передислокація сил не повинна сприйматися Китаєм як загроза, каже Міністр Оборони США Леон Панетта:

«Дехто вважає, що зміщуючи увагу на Азійсько-Тихоокеанський регіон, США кидає виклик Китаю. Я з цим абсолютно не згоден».

«Перебалансовуючи сили, США не намагаються стримати Китай. Метою цієї стратегічної шахової партії є переконати Китай дотримуватися міжнародних правил гри».

Переведення флоту США до Китайських берегів відбувається не для того, аби зашкодити Китаю. Вашингтон лише намагається захистити свої інтереси якщо ситуація в Азії раптом змінитися, вважає директор програму вивчення Азії Центру стратегічних та міжнародних досліджень Ернест Бовер:

«Якщо в Азії розгориться суперечка чи конфлікт, який дестабілізує ситуацію, тоді питання утримання безпеки в регіоні буде надзвичайно важливим для США. Наша економіка дуже пов‘язана з цим регіоном і ми інвестували туди значні кошти»

Пекін не приховує занепокоєння з приводу активності американців біля його кордонів і також нарощує сили. Військові витрати Китаю та інших країн Азії останніми роками стрімко зростають. Цього року вони вперше перевищать військові витрати Європи. Перевівши флот в Тихоокеанськй регіон, США хочуть гарантувати кращий розподіл сил у регіоні, вважає Ернест Бовер:

«Перебалансовуючи сили, США не намагаються стримати Китай. Метою цієї стратегічної шахової партії є переконати Китай дотримуватися міжнародних правил гри».

Ці правила включають цивілізований розподіл впливу у багатому на ресурси Південно-Китайському морі. Сьогодні Пекін надіслав туди найсучасніші патрульні кораблі, що лише більше напружує його відносини з країнами-сусідами.

Леон Панетта переконує, що план дислокації більшості військового флоту США у Азійський регіон відбудеться незважаючи на очікуване скорочення оборонного бюджету США.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG