Спеціальні потреби

Китай постачав армії США підроблену електроніку


Китай активно перешкоджав розслідуванню, яке встановило, що війська США насичені підробками до небезпечного рівня.

Провівши розслідування, Комітет Сенату з питань збройних сил дійшов висновку, що контрафактні китайські комплектуючі, які використовують у військовому обладнанні, піддають ризику американські війська та всю систему національної безпеки.

Розслідування встановило 1800 випадків використання підробленої електроніки в різних видах військової техніки – від вантажних літаків до приладів нічного спостереження.

У доповіді, опублікованій у понеділок 21-го травня, стверджується, що понад 70% із приблизно мільйона контрафактних деталей надходять із Китаю, який недостатньо жорстко бореться з підробками на ринку електроніки.

Розслідування також піддало критиці американський уряд та підрядників Міноборони за те, що вони не змогли виявити підробки або не завжди повідомляли про підозри з приводу контрафакту.

Сенатський комітет звинуватив китайську владу в перешкоджанні розслідуванню, через відмову американським слідчим у видачі віз.
Окрім того, Пекін заявив, що негативні оцінки доповіді можуть зашкодити американсько-китайським відносинам.

У доповіді не згадано конкретних випадків, у яких використання підробок завдало матеріальної шкоди або шкоди здоров'ю людей.

Водночас, автори доповіді попереджають, що використання підроблених комплектуючих в оборонних системах може погіршити їх робочі характеристики і надійність, а також є загрозою національній безпеці та наражає військовий персонал на небезпеку.
XS
SM
MD
LG