Спеціальні потреби

У США койотів привчають співіснувати з людьми


З поширенням приміських зон, все більше диких тварин опиняються ближче до людей. Так дикі собаки – койоти – за останні 20 років стали нормальним явищем у приміських районах американських міст. А біологи допомагають койотам мирно співіснувати з людьми.

Знайомтесь: койоти Алекс, Джейн і Локі. Ще маленькими їх знайшли покинутими і принесли на водоочисну станцію в Огайо. Тепер вони живуть в реабілітаційному центрі для койотів в Індіані. Директор центру Сіенн Ламберт говорить, що жінка, яка зробила це, думала, що рятує їх:

«Вона принесла їх на станцію і підкинула вигодовувати собаці. І вони звикли до собак і людей і не змогли пристосуватись до життя на волі».

Дикі койоти дедалі частіше переселяються в міські райони. Вони рідко спричинюють неприємності і, як каже біолог Крис Енкор, більшість американців не усвідомлюють, як близько до нас живуть ці тварини.

«Більшість людей не розпізнають їх, а побачивши, думають, що це німецька вівчарка, а не дика тварина.

Достеменно ще не з’ясовано, чому близько 20 років тому койоти почали оселятись в міських районах. На думку Енкора, їм просто легко пристосуватись до всяких умов. Разом з колегою Стеном Ґегертом, професором Огайського університету, він розробив проект «Міські койоти».

«Койоти взагалі нікому не заважають. Як правило, їх ніхто ніколи не бачить. Вони живуть своїм життям, ніяк не торкаючись життя людей» , - говорить Стен Ґегерт.

Біологи, слідкуючи за міськими койотами за посередництвом ошийників з радіомаяками, дізнались про них досить багато. Наприклад, що койоти моногамні, живуть невеликими зграями по шість особнів і лише головний самець з самицею мають нащадків. Койоти вчаться швидше від домашніх собак і легко уникають пасток. Койоти швидко з’ясували, що найлегша здобич – це відкриті баки із сміттям і маленькі домашні тварини, залишені на вулиці на ніч. Знавці, а зокрема Сіенн Ламберт, також наголошують, що койоти досить корисні:

«Вони вбивають і забирають найслабших тварин, чистять скелети. За проведеним кілька років тому дослідженням, один койот може з’їсти 10 тисяч мишей на рік.

Як вказує Стен Ґегерт, койоти тепер оселились в усіх великих метрополітальних районах, і лишатимуться тут, незалежно від того, чи подобається це людям чи ні.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG