Спеціальні потреби

США втратили право голосу в ЮНЕСКО


США автоматично позбулися права голосу в ЮНЕСКО, починаючи з п'ятниці, оскільки не виплатили вчасно свій обов'язок цій міжнародній організації.

США не сплатили свій внесок до бюджету Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури в знак протесту проти прийняття Палестинської автономії до її складу в якості повноправного члена в 2011 році. Разом з США виплату своїх внесків призупинив Ізраїль.

Згідно з регламентом ЮНЕСКО, США повинні були провести фінансування до 8 листопада, а в іншому випадку втратити право голосу. Анонімний представник ЮНЕСКО повідомив, що до початку дня внески від США і Ізраїлю не надійшли.

Внески США становлять 80 мільйонів доларів на рік або 22% всього бюджету ЮНЕСКО. Припинення американського фінансування поставило організацію на межу фінансової кризи і змусило її закрити або скоротити програми, у яких чільну роль відігравали США . Йдеться, зокрема, про просвітництво школярів на тему Голокосту і дослідження цунамі.

Висловлюються побоювання, що послаблення присутності США в ЮНЕСКО призведе до зростання антиізраїльських настроїв в цій організації, де на адресу Ізраїлю вже давно звучать претензії з територіальних питань - насамперед, з боку арабських країн.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG