Спеціальні потреби

Український міністр цифрової трансформації закликає діаспору подавати ідеї


Михайло Федоров у Лондоні 15 липня 2021 р.
Михайло Федоров у Лондоні 15 липня 2021 р.

Віце-прем'єр-міністр українського уряду Михайло Федоров, який очолює міністерство цифрової трансформації, закликав українців у діаспорі ділитися досвідом використання інформаційних технологій, які можна було б втілювати в Україні.

«Ми хочемо почути, що є в тих країнах, де ви живете, і що би ви хотіли бачити в Україні», - сказав урядовець на зібранні з українцями у Лондоні після того, як провів переговори з британськими колегами.

Михайло Федоров висловив жаль, що багато талановитих українців зараз працюють за кордоном, але в коментарі для Голосу Америки він додав: «Українці у світі створюють найуспішніші стартапи, запускають бізнес, працюють у компаніях Apple, Google та Amazon. Це люди, які змінюють світ та популяризують бренд України як технологічної країни на світовій арені. Ми пишаємося ними».

Багато українських IT компаній зареєстрували свій бізнес в Естонії. Ми хочемо, щоб їм було вигідніше реєструватися і платити податки в Україні.
Михайло Федоров

Роз'яснюючи півторарічну роботу свого відомства, Федоров заявив, що Україна вже зараз може похвалитися наданням низки державних послуг через інтернет і з допомогою телефона.

За його словами, те що понад 10 мільйонів українців вже використовують портал державних послуг і мобільний застосунок Дія, що може не лише полегшувати справи громадян, але й зменшувати простір для корупції.

Михайло Федоров назвав одним зі своїх головних завдань створення в Україні кращих умов зокрема податкових, для компаній, що працюють в галузі інформаційних технологій.

«Багато українських IT компаній зареєстрували свій бізнес в Естонії. Ми хочемо, щоб їм було вигідніше реєструватися і платити податки в Україні», - сказав міністр.

Україна започатковує проект електронного резидентства для працівників творчих та інформаційних галузей, щоб іноземці могли, фізично перебуваючи будь-де у світі, «зареєструвати та вести свій бізнес в Україні онлайн — відкривати рахунки та платити податки».

Однією з перешкод для більшого залучення іноземних компаній та зовнішніх інвестицій Михайло Федоров назвав російську війну, зокрема перебування поза контролем українського уряду низки територій, на його думку, впливає на готовність іноземців розвивати свою діяльність в Україні.

«Ми відкриті до співпраці з усіма країнами. Окрім однієї… Росії», - сказав урядовець.

Питання кібербезпеки за словами Федорова є одне з тих, яке викликає стурбованість і постійно перебуває у полі уваги.

Дивіться також: Студія Вашингтон. США обіцяють до $10 млн нагороди тим, хто допоможе виявити і переслідувати кібервимагачів, які працюють за вказівкою, або під контролем іноземних урядів.

Студія Вашингтон. Чи можна вагітним вакцинуватися від COVID-19?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG