Спеціальні потреби

Україні потрібен координатор протимінної діяльності, - ОБСЄ


Сторони конфлікту у східній Україні мають робити більше для розмінування території, де проживає мирне населення. Про це заявляють у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

4 квітня країни ООН відзначають Міжнародний день просвіти щодо мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінуванням.

«Існує нагальна потреба у протимінній діяльності в місцях скупчення громадян, зокрема поблизу шкіл, лікарень і контрольних пунктів в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. Міни та інші вибухонебезпечні предмети також загрожують безпеці спостерігачів Місії і стають на заваді виконанню мандата СММ, обмежуючи їх свободу пересування», заявив Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) Яшар Халіт Чевік.

“Підписанти Мінських угод повинні виконати взяті на себе зобов’язання щодо вилучення існуючих мін і утримання від встановлення нових”, - додав Чевік.

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен закликав Україну створити владний орган із питань протимінної діяльності, який би координував зусилля усіх учасників процесу: як державних, так і неурядових.

“Більш злагоджені та ефективніші заходи з реагування допоможуть знизити ризики для людей від вибухонебезпечних предметів, - сказав Вілладсен. - Ми готові і надалі підтримувати Україну не тільки шляхом надання обладнання і проведення навчань, але також у формі консультацій з питань формулювання політики, зокрема щодо вдосконалення відповідних законодавчих актів з метою уможливлення такої міжвідомчої співпраці»

Техніку та обладнання для розмінування отримали українські сапери. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Відео: Обладнання для розмінування отримали українські сапери

Посольство США в Україні на своїй Твітер сторінці нагадало, що Вашингтон надав Україні 5,5 мільйонів доларів на протимінну діяльність.

“Починаючи з 2017 року, США надали Україні понад $5,5 млн на заходи з протимінної діяльності. Завдяки цій допомозі HALO Україна наразі вирішує гуманітарні питання і відновлення громад, які постраждали від мін та інших вибухових речовин через спричинений Росією конфлікт на сході України”, - йдеться у повідомленні дипломатичного відомства.

За даними СММ ОБСЄ, від 2017 року внаслідок спрацювання мін та боєприпасів у східній Україні постраждало 300 людей серед мирного населення.

У 2019 році серед усіх 48 постраждалих внаслідок вибуху мін, було 10 дітей.

Дивіться також: Безробіття в США через коронавірус вдарило і по українцях

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG