Спеціальні потреби

«Шлях України – шлях реформ»


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Вашингтон – З точки зору західних держав, Україна вийшла на дорогу до демократизації не рік тому, коли до влади прийшов Петро Порошенко, а 24 роки тому, коли країна оголосила незалежність. Так вважають політологи в США. Якби Україна активніше здійснювала політичні та економічні реформи 10-15 років тому, то зараз вона була б уже на іншій стадії розвитку, стверджують вони. Але, на жаль, з різних причин цього не сталося. Нескінченна низка політичних криз в Україні підриває будь-які спроби встати на шлях розвитку за західним зразком, кажуть експерти.

«Завдання, яке стоїть перед українською владою, це – продовжувати здійснювати те, що вони здійснюють, і, перш за все, повною мірою реорганізувати економіку, навіть незважаючи на те, що в Східній Україні зберігається нестабільність», – переконаний Джон Клауд, політолог Коледжу ВМС США, колишній посол США в Литві.

І тут українцям могли б допомогти іноземні інвестори, але вони не поспішають вкладати значні кошти в українську економіку. Частково, їх скептицизм пояснюється тим, що на сході країни триває військовий конфлікт. Крім того, Захід і раніше не впевнений у тому, що політики в Києві вже досить вільні від корупції. Зрештою, ті західні інвестори, які хотіли вести справи в Україні, вже відкрили там свої представництва і розвивають бізнес, хоча і з труднощами.

«Українцям доведеться встановлювати пріоритети: або скерувати основні зусилля на те, щоб виграти конфлікт на Донбасі, повернути території, але, можливо, затримати проведення якихось реформ; або – активно проводити реформи і сподіватися на те, що по ходу справи можна буде досягти політичного рішення, яке дозволить ці території повернути, – вважає Ніколас Гвоздєв, політолог коледжу ВМС США. Може навіть погодитися на те, що ці території так і не вдасться повернути. Але діяти в обох напрямках відразу буде надзвичайно важко».

В одному аналітики сходяться: українському суспільству доведеться пережити важкий період. Але він буде коротшим, якщо все-таки здійснювати масштабні реформи, незважаючи ні на що. І на уряд України лягає обов’язок повести народ за собою і переконати людей у тому, що кращого вибору в них немає.

Що ж стосується ролі Сполучених Штатів в українській кризі, то тут політологи з Коледжу ВМС США бачать для Америки два шляхи: Вашингтон може взяти на себе лідерство в цьому питанні, але тоді він повинен прийняти і відповідальність за результат. Або – що, можливо, розумніше, – допомагати процесу, але поступитися пальмою першості Берліну та Парижу, ставки у яких в цій грі вищі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG