Спеціальні потреби

Підприємці продовжують протести проти Податкового кодексу


День Свободи заснували на честь Помаранчевої революції, яка розпочалась в цей день, 6 років тому. Цього року до святкування річниці додався ще один привід вийти на Майдан - Податковий кодекс, який викликав бурхливий спротив більшості підприємців.

Колишні учасники революції, активісти, підприємці, молодь із барабанами. У кожного – власна причина, чому сьогодні вийшов на Майдан.

Андрій Овраменко, полковник українського козацтва, учасник Помаранчевої революції говорить:

«Сьогоднішній День Свободи співпав з протестами малих підприємців проти Кодекса податкового. І тут є і Донецьк наш, і приїхали Маріуполь, Горловка. Зажимають свободу підприємства. Раз люди вийшли, значить їм щось не подобається в цьому Кодексі».

Кількість тих, хто вийшов, за повідомленнями ЗМІ, коливається від 10 до 50 тисяч осіб. Назви на прапорах свідчать про географічне розмаїття учасників Майдану. Олександра Мельник-Базюк з Коломиї, довгий час мешкала в Сполучених Штатах. Українські умови ведення бізнесу її лякають:

«За час перебування там я ні одного разу не бачила свого податкового інспектора. Всі податкові декларації заповнялися або «online», або «ecounter» – тобто, по-українськи, бухгалтером. Приїхавши сюди та відкривши свій бізнес, першого, кого я побачила, – це податкового інспектора, який детально не розказав, тільки настрахав».

Організатори цьогорічного Майдану, стверджують, що кількість учасників буде зростати, адже ще не всі доїхали. Сергій Мельниченко, голова правління Коаліції учасників Помаранчевої революції каже:

«Сьогодні зібралися підприємці з усієї України. Ще навіть не всі, тому що багато не можуть доїхати. Міліція зупиняє по дорозі, не пропускає. Банальний приклад, вчора вночі, о 7-мій вечора ми мали намір ставити сцену, до 3-ої ночі не могли поставити».

Після Майдану підприємці вирушили на Банкову, виступаючи за те, щоб Президент наклав вето на Податковий кодекс. В разі відмови ветувати документ, мітингувальники планують організувати референдум за висловлення недовіри до діючої влади.

Говорить Сергій Мельниченко, голова правління Коаліції учасників Помаранчевої революції:

«Знаєте, в 2004-му році була Помаранчева революція, зараз помаранчева вже – ні, синя – ні; буде народна революція. Люди сьогодні зранку приїжджають з наметами, зі спальниками, питають, що робити? Чи залишатися?»

Адміністрація ж президента не готує заходів до річниці Помаранчевої революції. Заступниця голови адміністрації Ганна Герман заявила, що заходи до Дня Свободи – це якось, по-радянськи. Крім того Віктор Янукович понеділок проведе у Брюсселі, на саміті «Україна-ЄС».

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG