Спеціальні потреби

Комітет захисту журналістів піддав критиці Україну за санкції проти журналістів (ОНОВЛЕНО)


Базована у Нью-Йорку міжнародна неурядова організація засудила указ президента Порошенка, який поширює санкції на щонайменше 41 журналіста та блогера.

Неурядова організація Комітет захисту журналістів (CPJ) піддала критиці указ, підписаний у середу президентом України Петром Порошенком, яким 41 журналісту і блогеру заборонено в'їзд в Україну протягом року. Ці журналісти і блогери потрапили в список з 388 осіб, які представляють «дійсну або потенційну загрозу національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України», - повідомляє CPJ з посиланням на ЗМІ.

«Ми занепокоєні діями президента Порошенка, у тому числі - забороною десятків міжнародних ЗМІ, що працюють в Україні», - сказала координатор програм CPJ в Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова. «Цей указ підриває інтереси України, блокуючи життєво важливі новини та інформацію», - наголошується в заяві CPJ.

Серед 34 журналістів і семи блогерів, які потрапили під санкції, є представники Болгарії, Естонії, Німеччини, Угорщини, Ізраїлю, Казахстану, Латвії, Македонії, Молдови, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини, Іспанії, Швейцарії та Британії.

Троє журналістів ВВС, в тому числі московський кореспондент Стів Розенберґ, потрапили під обмеження. «Це - ганебний напад на свободу ЗМІ. Ці санкції - абсолютно недоречні і незрозумілі заходи проти журналістів ВВС, які висвітлюють ситуацію в Україні неупереджено і об'єктивно, і ми закликаємо український уряд негайно виключити їхні імена зі списку», - заявив головний редактор відділу міжнародних новин ВВС Ендрю Рой.

У четвер надійшло повідомлення, що Петро Порошенко доручив Раді національної безпеки й оборони вилучити прізвища журналістів ВВС зі списку санкцій.

Як повідомляє речник глави держави Святослав Цеголко на своїй сторінці у Facebook, про це Порошенко сказав британському послу під час вручення вірчих грамот.

Утім, представник Організації з безпеки і співпраці в Європі Дуня Міятович також розкритикувала владу України за внесення до санкційного списку кількох десятків журналістів і блогерів і закликала змінити документ.

«Закликаю президента Петра Порошенка змінити свій указ і виключити з нього журналістів. Влада повинна полегшити роботу журналістів і утриматися від створення адміністративних перешкод для в’їзду», – сказала Міятович.

ДОПОВНЕННЯ:

Рада національної безпеки й оборони України вирішила вилучити зі списку санкцій шістьох європейських журналістів.

Як заявили у прес-службі РНБО, санкції проти трьох журналістів BBC Антона Чічерова, Емми Уеллс, Стіва Розенберга, а також німецького журналіста Міхаеля Рутца й іспанських представників ЗМІ Мануеля Ангеля Састре і Антоніо Хосе Памплієга Родрігєса зняли за пропозицією президента Петра Порошенка.

Дивіться також: В Україні жоден політик не сів, треба над цим працювати - активіст "Чесно"

В Україні жоден політик не сів, треба над цим працювати - активіст "Чесно". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG