Спеціальні потреби

Ексклюзив: Україна запропонує МВФ нову формулу ціни на газ, поки реформи затримуються


Україна наступного тижня внесе до МВФ нові пропозиції щодо ціноутворення, які залишили б ціни на газ незмінними до липня, повідомило у п’ятницю близьке до справи джерело, що свідчить про те, що швидше політичні, ніж фіскальні розрахунки впливають на утворення політики.

Стабільні ціни на газ та ревізія пенсійної системи є одними з умов, які Україна повинна виконати, щоб претендувати на отримання довгострокового траншу наступного кредиту в рамках програми Міжнародного валютного фонду на суму 17,5 мільярда доларів.

Повільний прогрес у реформах викликав сумніви щодо апетиту Києва до структурних змін у той час, як економіка відновилася після рецесії після анексії Криму 2014 року та спалаху агресії бойовиків, підтриманих Росією, у східних регіонах.

Якщо міністр фінансів Олександр Данилюк та МВФ не зможуть досягти загального порозуміння на переговорах наступного тижня у Вашингтоні, джерело повідомило інформагентству Reuters, Україна має два варіанти, перший з яких полягає в тому, щоб Київ погодився з вимогами МВФ.

«Варіант два – сказати, що ми можемо жити без МВФ, що українці вартують більше, ніж МВФ, не турбуватися про цю співпрацю та прийняти політичне рішення, затвердити формулу, і це все», – наголосило джерело, яке говорило на умовах анонімності.

Він сказав, що нова формула дозволить уникнути приблизно 15-відсоткового збільшення цін на побутовий газ, що може призвести до соціальних заворушень.

Пропозиція входить у серію політичних рішень, які підштовхнули українських міжнародних лідерів розмірковувати, чи Київ не відмовляється від своїх обіцянок щодо модернізації української економіки та боротьби з ендемічною корупцією, особливо на фоні виборів, які назрівають у 2019 році.

У середу Сату Кахконен, директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови, заявила, що Україна є на вирішальному етапі в плані реформ.

«Те, що ми бачили в минулому, і це неприємна схема, яку ми бачили в Україні, полягає в тому, що кожен раз, коли економіка стає кращою, країна виходить з кризи, реформи припиняються», – сказала вона в інтерв'ю.

«Я бачу наступні шість місяців, наступний рік як дуже критичний час для України», – підкреслила вона.

Світовий банк і МВФ написали уряду у вересні, щоб висловити свою стурбованість щодо сотень поправок до раніше узгодженого проекту пенсійного законодавства.

«Для нас була велика несподіванка, – сказала Кахконен. – З фіскальної точки зору ми бачили, що це не буде фіскально стійким. Друге, що нас непокоїло, полягає в тому, що це соціально нерівноправно».

Верховна Рада ухвалила пенсійний законопроект у вівторок, але Світовий банк ще не знає, чи в остаточному варіанті законодавства містяться поправки, які непокоїли його та Фонд найбільше.

МВФ ще не прокоментував закону.

Дивіться також: Україна і Сполучені Штати розпочали спільне виробництво стрілецької зброї

Україна і Сполучені Штати розпочали спільне виробництво стрілецької зброї. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

XS
SM
MD
LG