Спеціальні потреби

Чи Україну чекає економічний шок у 2019 році?


«Північний потік»
«Північний потік»

Якщо Росія покладе край використанню території України для транзиту енергоресурсів до країн Європейського Союзу – Україні може загрожувати економічний шок. Таку думку на сторінках видання The National Interest висловлює американський експерт російського походження Ніколас Гвоздєв.

У 1990-х роках Росія не мала виходу, як користуватися послугами України для транзиту своїх енергоресурсів на Захід. Коли стало ясно, що Естонія, Латвія і Литва стануть членами НАТО і ЄС, вона, беручи до уваги інтереси безпеки, провела чималі зміни щодо розвитку альтернативних шляхів трубопроводів, оминаючи Балтію і покладання на застарілу радянську інфраструктуру.

Автор статті пише, що і колишня прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і президент Віктор Янукович намагалися досягти довготермінових угод з Москвою, щоб заохотити її корстуватися територією України для транзиту нафти і газу, замість того, щоб будувати нові трубопроводи в обхід України.

Ці плани, пише, Гвоздєв, не припинилися, незважаючи на західні санкції і короткочасні непорозуміння з Туреччиною. Росія повідомила, що вона планує перевести експорт енергоресурсів на нові шляхи до 2019 року. Хоча Україна продемонструвала свою здатність закуповувати газ і нафту з інших джерел, а вугілля навіть зі Сполучених Штатів, очевидно, по вищих цінах, автор підкреслює, що українську економіку чекає шок, коли вона залишиться зпорожніми трубопроводами та інфраструктурою, які важко буде замінити іншими джерелами надходжень сировини. Іноземні фірми не захочуть інвестувати в українську економіку без врегулювання питання Донбасу та Криму.

Гвоздєв висловлює думку, що коли Росія припинить користування територією України для транзиту енергоресурів, нинішній конфлікт може навіть поширитись.

У цій ситуації представник Європейського Союзу Марош Штефчович намагається заохотити Росію і далі користуватися територією України для транзиту енергоресурсів, але ця стратегія, читаємо у виданні The National Interest, як здається, засуджена на провал.

Після недавніх відвідин Путіним Анкари Туреччина підкреслила, що закінчення «Турецького потоку» є для неї пріоритетним завданням. Також канцлер Німеччини Анґела Меркель, не зважаючи на її відносини з Путіним, віддана справі захисту німецьких інтересів у Росії.

Дивіться також: Чи долучилася до розбурювання кризи у Каталонії "рука Кремля"?

Чи долучилася до розбурювання кризи у Каталонії "рука Кремля"? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG