Спеціальні потреби

Більшості українців байдуже, хто стане президентом Росії


Володимир Путін
Володимир Путін

41% опитаних українців визнали, що їм байдуже, хто стане майбутнім президентом Росії. 29% відповіли, що хотіли б бачити наступним президентом РФ Володимира Путіна, а 19% – іншого кандидата. Такі дані останніх досліджень оприлюднила компанія Research & Branding Group.

Опитування також показали, що третина українців (30%) вважає, що обрання Володимира Путіна президентом Росії позитивно вплине на розвиток українсько-російських відносин. Натомість 26% українців впевнені, що відносини тільки загостряться.

Загалом відносини між сусідніми країнами більшість українців (41%) називає «напруженими та поганими», а 36% оцінюють їх «настільки ж добрими, настільки й поганими». На думку соціолога, директора Research & Branding Group Євгена Копатька, наразі думка громадян формується політикою правлячих еліт в Росії та Україні, і тим, як ці події висвітлюються у ЗМІ
.
«Відносини несприятливі, є запит на покращення. Оцінка відносин досить суперечлива через інформаційне поле», вважає Євген Копатько. Також, на думку експерта, українські та російські політики повинні звернути увагу на фактор родинних зв’язків між державами. Такий чинник може сприяти покращенню відносин між країнами на думку 17% українців. Серед інших чинників респонденти називали спільність економічних і політичних інтересів та волю політичного керівництва.

Воля української влади є, про що свідчать неодноразові заяви її представників. Президент Віктор Янукович в останньому інтерв’ю журналістам зазначив, що відносини між Росією та Україною псує тільки газове питання. «Якщо прибрати газове питання – воно для нас є принциповим, і ми від нього ніяк не відступимо – у нас все добре. У нас немає жодних інших проблем. Простими відносини між Україною та Росією ніколи не були. Тому що Росія занадто велика країна і, як казав один відомий політик: спати поряд із ведмедем спокійно неможна», сказав Віктор Янукович.

В тому, що ситуація покращиться після президентських виборів, впевнений директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін. У вирішенні газового питання необхідне політичне рішення, а зараз політики займаються виборами, говорить російський експерт. «Мені здається, що приводом до цього рішення є завершення виборчої кампанії в Росії та велика можливість для майбутнього президента зосередитися на найактуальніших питаннях відносин із СНД, а російсько-українські відносини – найактуальніші, на мій погляд, для Росії в СНД», зазначив Костянтин Затулін під час відео-конференції «Москва-Київ».

XS
SM
MD
LG