Спеціальні потреби

У США бачать життєздатні шляхи експорту українського зерна в обхід зернової угоди


Вантажне судно яке очікує проходження через протоку Босфор у Стамбулі, Туреччина, 31 жовтня 2022 року. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
Вантажне судно яке очікує проходження через протоку Босфор у Стамбулі, Туреччина, 31 жовтня 2022 року. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Сполучені Штати бачать життєздатні шляхи експорту українського зерна через територіальні води країни та сушу без повернення до зернової угоди. Про це повідомляє агенція Reuters із посиланням на заяву голови Управління з координації санкцій Державного департаменту США Джеймса О’Брайена.

"Я думаю, що ми бачимо життєздатні маршрути через територіальні води та сушу України, і ми прагнемо... протягом наступних кількох місяців повернутися до середнього експорту з України на довоєнний рівень", - заявив Джеймс О’Браєн в інтерв'ю Reuters.

За даними агенції Reuters, Україна розглядає можливість використання для постачання зерна нещодавно перевіреного Чорноморського експортного коридору, після того, як вантажні судна минулого тижня успішно випробували цей маршрут.

У пʼятницю, 25 серпня, президент України Володимир Зеленський обговорив ризики, пов’язані з блокуванням Росією чорноморського "зернового коридору" з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом, який перебуває в Україні з візитом, про це повідомив Офіс президента України.

За даними агенції Reuters із посиланням на російське інформаційне агентство РИА Новости, міністр закордонних справ Туреччини також планує відвідати Росію, але дати та інші подробиці візиту наразі невідомі.

Крім того, у пʼятницю 25 серпня російські інформагенції з посланням на заяву прес-секретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова повідомили, що наразі готується зустріч лідерів Росії та Туреччини. Водночас де і коли плануються перемовини Пєсков не уточнив.

Раніше видання The Wall Street Journal, посилаючись на слова дипломатів та аналітиків, писало, що президент Путін ігнорує запити президента Туреччини Реджепа Ердогана, який пропонує провести переговори щодо продовження зернової угоди.

Росія офіційно оголосила про вихід із зернової угоди 17 липня, звинувативши Україну в недотриманні її умов. Також Москва відкликала гарантії безпеки судноплавства, згорнула морський гуманітарний коридор і відновила режим тимчасово небезпечного району в північно-західній акваторії Чорного моря.

16 серпня з порту в Одесі вийшло перше судно з українською продукцією через місяць із часу припинення участі Росії у Чорноморській зерновій ініціативі. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков тоді зазначив, що судно попрямувало "коридором, встановленим для цивільних суден до/з чорноморських портів України." За його словами, цей транспортний коридор в першу чергу буде використовуватися для евакуації кораблів, які перебували в українських портах на момент повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG