Спеціальні потреби

З Одеси вийшло судно - вперше за місяць після припинення РФ зернової угоди


Суховантаж під прапором Гонконгу Joseph Schulte виходить із порту в Одесі, 16 серпня 2023. Віце-прем'єр-міністр України Олександр Кубраков у Facebook/REUTERS
Суховантаж під прапором Гонконгу Joseph Schulte виходить із порту в Одесі, 16 серпня 2023. Віце-прем'єр-міністр України Олександр Кубраков у Facebook/REUTERS

З порту в Одесі вийшло перше судно з українською продукцією через місяць із часу припинення участі Росії у Чорноморській зерновій ініціативі 17 липня.

Це судно перебувало в українському порту на момент російського вторгнення 24 лютого 2022 року, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконгу) прямує коридором, встановленим для цивільних суден до/з чорноморських портів України. Цей транспортний коридор в першу чергу буде використовуватися для евакуації кораблів, які перебували в українських портах на момент повномасштабного вторгнення Росії", - повідомив у соцмережах Кубраков.

Німецька компанія з морських послуг Bernhard Schulte Shipmanagement, якій спільно з китайським банком належить Joseph Schulte, підтвердило, що корабель прямує до Стамбула. У заяві компанії йдеться, що судно використовує встановлений коридор і рухається через територіальні води України, Румунії та Туреччини, який було створено, "щоб забезпечити безпечний прохід суден, що прямують на південь".

Минулого тижня Україна оголосила про "гуманітарний коридор" у Чорному морі цивільних суден, які прямують до або з її чорноморських портів, попри те, що Росія погрожувала блокувати українські порти. При цьому, у заяві наголошується, що "на всіх маршрутах існує військова і мінна загроза з боку РФ".

Як повідомляв Голос Америки, деякі експерти назвали це рішення "добрим способом" перевірити, наскільки серйозними є погрози росіян обстрілювати цивільні судна.

Раніше, як повідомляв Голос Америки, Міністерство оборони РФ заявило, що 13 серпня російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь для того, щоб примусити зупинитися корабель Sukru Okan під прапором республіки Палау, що прямував до українського порту Ізмаїл. У Москві твердять, що після того судно оглянули, воно продовжило шлях.

ООН і Туреччина продовжують працювати над тим, щоб повернути Росію до участі у Чорноморській зерновій угоді.

Як твітує нині посолка США в Україні Бріджит Брінк, "у той час як Росія цинічно та бездушно намагається перекрити доступ українського зерна до країн світу, Сполучені Штати допомагають Україні створювати та розширювати альтернативні експортні шляхи".

Вона додала: "Цього тижня, через USAID, ми доставили 50 вагонів для перевезення зерна українській компанії "Нібулон", щоб допомогти транспортувати зерно до портів Дунаю, звідки воно буде відправлено на світові ринки, щоб допомогти стабілізувати світові ціни на зерно та прогодувати найбільш вразливі верстви населення світу".

У статті використано матеріали Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG