Спеціальні потреби

Три кораблі зайшли до українського порту, попри блокаду Росії - ЗМІ


Зернове сховище в порту Ізмаїла, Одеська область, 22 липня 2023 року. ЗМІ припускають - три кораблі зайшли в Ізмаїл за зерном
Зернове сховище в порту Ізмаїла, Одеська область, 22 липня 2023 року. ЗМІ припускають - три кораблі зайшли в Ізмаїл за зерном

Три цивільні кораблі, з реєстраціями в Ізраїлі, Греції та з турецько-грузинською реєстрацією, зайшли в український порт Ізмаїл в дельті Дунаю на Чорному морі, повідомляє видання Forbes.

В неділю американський інститут вивчення війни (ISW) вказав, що кораблі заявили в Автоматичній ідентифікаційній системі курс на Україну. Аналітики припустили - попри створення можливостей для обшуку нейтральних кораблів, Росія не хоче, або не може силою зупинити кораблі, що прямують до України.

У Forbes припускають - кораблі прибули, щоб завантажити зерно. Хоча такий перехід стане гарним сигналом про відносну безпеку експорту українського зерна з Ізмаїла, невідомо наскільки перевізники будуть готові йти до порту Одеси, який потерпає від регулярних обстрілів Росії, вказують оглядачі.

У виданні також вказали на дані відкритих джерел про те, що літаки НАТО уважно відслідковували пересування кораблів до Ізмаїлу.

Минулого тижня в Білому домі заявляли, що США та союзники не обговорюють супровід суден в Чорному морі, а натомість зосереджені на пошуку альтернативних шляхів перевезення зерна – сухопутних чи річкових. Про це 27 липня повідомив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі в інтерв'ю Голосу Америки.

“Ні. Про введення військових кораблів у Чорне море зараз не йде активна дискусія. Я думаю, ми всі розуміємо, що це лише посилить напругу і збільшить можливості для потенційного конфлікту між Заходом і Росією, а це не те, чого ми прагнемо. Ми хочемо, щоб зерно вийшло (з України на зовнішній ринок – ред.). Ми хочемо, щоб зернова угода була продовжена і, якщо коротко, будемо працювати з нашими союзниками та партнерами, щоб знайти інші наземні або можливо річкові маршрути, якщо якісь будуть доступні”.

Як писав Голос Америки, колишній Головнокомандувач Збройних сил США в Європі та командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі, адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс запропонував створити міжнародний конвой у Чорному морі, який би захищав гуманітарні судна у Чорному морі, на зразок операції Earnest Will, коли міжнародний конвой захищав вивезення нафти через Ормузьку протоку.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG