Спеціальні потреби

Туреччина бомбардує РПК після вибуху в Анкарі, в результаті якого загинуло 37 людей


Збройні сили Туреччини заявили, що їх військові літаки провели в понеділок 18 авіаударів по курдських бойовиках у Північному Іраку.

Удари по бойовиках Робітничої партії Курдистану, або РПК, були здійснені на наступний день після вибуху замінованого автомобіля в столиці Туреччини Анкарі, в результаті якого загинуло щонайменше 37 осіб.

До цього часу ніхто не взяв на себе відповідальності за цей вибух. Турецькі офіційні особи заявили, що вони, як очікується, оголосять про результати розслідування вибуху в понеділок.

Вибух стався на площі Кизилай, яка є ключовим торговельним і транспортним вузлом столиці. Недалеко від площі розташовані іноземні посольства і урядові будівлі.

За два дні до вибуху посольство США випустило попередження про можливу атаку в центрі Анкари і рекомендувало американцям уникати цей район.

США засудили атаку і підтвердили «міцне партнерство з союзником по НАТО Туреччиною в боротьбі із загальною загрозою тероризму».

У зв’язку з вибухом прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу зібрав екстрену нараду. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина захистить себе від майбутніх атак і підтримує боротьбу з тероризмом.

Один з пасажирів автобуса Доган Асік, який отримав поранення обличчя і руки, розповів: «Вибухом нас відкинуло назад в автобус».

Поки ніхто не взяв на себе відповідальності за атаку, вже третю в турецькій столиці за останні шість місяців.

ЗМІ наводять слова силовиків на місці вибуху про те, що атака має схожі риси з лютневим вибухом автомобіля біля військового автобуса в Анкарі. Відповідальність за ту атаку, яка забрала життя 29 людей, взяло на себе курдське повстанське угрупування «Соколи свободи Курдистану». Турецька влада стверджує, що угруповання пов’язане з Робітничою партією Курдистану, але саме угруповання це заперечує.

Лідер Демократичної партії народів, головної прокурдської політичної партії, Селахаттін Демірташ рішуче засудив вибух у неділю.

Анкара бореться з оголошеною поза законом Робітничою партією Курдистану, яка протягом 30 років веде партизанську війну за розширення автономії курдів на південному сході Туреччини.

Туреччина також опинилася під прицілом «Ісламської держави». Угруповання звинувачують в організації вибуху, здійсненого смертником на мирному мітингу в Анкарі, в результаті якого було вбито понад 100 осіб. Вибух став найкривавішим терактом з моменту утворення Турецької держави в її нинішньому вигляді в 1923 році.

Дивіться також: Українці менше помагають пораненим АТО-шникам, волонтери сподіваються на діаспору

Українці менше помагають пораненим АТО-шникам, волонтери сподіваються на діаспору. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG