Спеціальні потреби

Владу Тунісу звинувачують у використанні екстремістів для боротьби з опозицією


Уряд каже, що спалахи насильства притаманні країні, яка переживає перехідний період. Критики у свою чергу твердять, що ісламісти намагаються придушити опозицію шляхом залякувань та вбивств
Кожної п’ятниці в мечеті аль-Зайтуна проходить молитва. Століттями ця мечеть була центром ісламського вчення. Нині туніські мечеті опинились у центрі дебатів щодо ролі релігії у житті країни.

Опозиційні групи звинувачують ісламістських екстремістів у вбивстві лідера партії «Народний фронт» Чокрі Белаіда. Групи, відомі як Ліги захисту революції, звинувачують в організації насильницьких актів на релігійному підґрунті – атаках та художні галереї, нападах на жінок, які відмовляються носити традиційний ісламський одяг.

Багато хто каже, що такі напади підтримуються правлячою партією. Проте міністр з питань релігії Тунісу Ларуссі Мізурі відкидає ці звинувачення:

Опозиційні групи використовують у якості доказів відео, розміщені на Ю-тюбі. Духівник у мечеті у місті Зарсіс закликав до вбивства Белаіда
«Ми засуджуємо насильство та тих, хто до нього закликає. Більшість мечетей в Тунісі закликають до єдності, терпимості та відмови від всіх проявів дискримінації чи ворожнечі».

Ролик з’явився в Інтернеті у день вбивства політика, але його походження не можна було встановити. Представник Туніської ліги захисту прав людини Алі Зеддіні вважає, що екстремізм в країні підживлюється ззовні. Він каже:

«У нас нема цієї традиції. Питання релігії в Тунісі ніколи не загострювалось. Тунісці дуже спокійні та врівноважені люди, вони сповідують поміркований іслам, який дотримується принципів терпимості та дуже далекий від екстремізму».

У натовпі під час суботньої проурядової демонстрації в Тунісі були помітні чорно-білі прапори радикально-ортодоксальних салафітів. Прихильники партії Енада наполягають на своїй легітимності. Вони кажуть, що виступають за мир та засуджують всі прояви політичного насильства.

Говорить організатор проурядової демонстрації Бечір Халфі:

«Ми хочемо разом будувати майбутнє Тунісу, ми не хочемо нікого виключати з цього процесу, ні представників лівих, ні прихильників лівих сил. Ми хочемо будувати Туніс для всіх».

У той час критики уряду кажуть, що побоюються за своє життя. Минулого року студії одного з туніських телеканалів було завдано матеріальної шкоди.
Президент компанії та телеведучий Бен Гассін боїться, що з ним розправляться, як з Белаідом. Він каже:

«Я знаю, що вони хочуть це зробити. Це точно. Я вислав свою дружину та доньку до Франції, адже впевнений, що вони щось планують проти мене. Не знаю коли, але впевнений, що вони щось зроблять».

Уряд каже, що спалахи насильства притаманні країні, яка переживає перехідний період. Критики у свою чергу твердять, що ісламісти намагаються придушити опозицію шляхом залякувань та вбивств.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG