Спеціальні потреби

Трамп “заохотив” би Росію робити все, що їм заманеться, проти країн НАТО, які замало витрачають на оборону. Білий дім назвав це "безглуздим"


Вірогідний кандидат у президенти від Республіканської партії й колишній президент Дональд Трамп виступає на передвиборчому мітингу в Університеті прибережної Кароліни в Конвеї, штат Південна Кароліна, у суботу, 10 лютого 2024 р. (Фото: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Вірогідний кандидат у президенти від Республіканської партії й колишній президент Дональд Трамп виступає на передвиборчому мітингу в Університеті прибережної Кароліни в Конвеї, штат Південна Кароліна, у суботу, 10 лютого 2024 р. (Фото: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Колишній президент та ймовірний кандидат на цьогорічних президентських перегонах від Республіканської партії США Дональд Трамп посилив свої нападки на північноатлантичний альянс у суботу, 10 лютого, заявивши, що бувши президентом, попередив союзників по НАТО, що він “заохочуватиме” Росію “робити все, що їм в біса заманеться” проти членів НАТО, які за правилами альянсу недостатньо витрачають на оборону.

Виступаючи на передвиборчому мітингу в місті Конвей, штат Південна Кароліна, Трамп згадав історію, яку він вже розповідав раніше, щодо неназваного лідера однієї з країн НАТО, який вступив у суперечку з Трампом через його погрозу не захищати членів альянсу, які не виконують зобов’язань в межах НАТО щодо витрат на оборону, повідомляє агентство AP.

“Один із президентів великої країни підвівся і сказав: “Тобто, сер, якщо ми не заплатимо, і на нас нападе Росія, ви захистите нас?”, — сказав Трамп, слова якого цитує видання The Washington Post. “Я сказав: “Ви не заплатили. Ви порушник”. Він сказав: “Так, припустимо, що це сталося”. Ні, я б не захищав вас. Насправді я б заохотив їх робити все, що їм в біса заманеться”.

Білий дім різко розкритикував цю заяву колишнього президента, зазначивши, що вона є “жахливою і безглуздою” та шкодить національній безпеці США.

“Завдяки досвідченому керівництву президента Байдена, НАТО зараз є найбільшим [за розміром] і найбільш життєво важливим за всю історію”, — заявив речник Білого дому Ендрю Бейтс, якого цитує видання The Hill. “Заохочувати вбивчі режими до вторгнення до [країн] наших найближчих союзників є жахливим і безглуздим — і це ставить під загрозу національну безпеку США, всесвітню стабільність та нашу економіку вдома”.

“Замість того, щоб закликати до воєн і сприяти божевільному хаосу, президент Байден продовжуватиме зміцнювати американське лідерство та відстоювати наші інтереси національної безпеки, а не [виступати] проти них”, - додав Бейтс, слова якого наводить видання The New York Times.

У 2014 році, після того, як Росія анексувала Кримський півострів, члени НАТО погодилися припинити скорочення витрат, до якого вони вдалися після закінчення холодної війни, й поступово до 2024 року досягти рівня витрат на оборону, еквівалентного 2% свого річного ВВП, нагадує AP. Станом на 2022 рік, згідно з даними НАТО, сім із 31 країни-члена альянсу виконують це зобов’язання — порівняно з трьома у 2014 році.

Під час суботнього мітингу в Південній Кароліні Трамп також виступив проти законопроєкту Сенату про допомогу іноземним державам, включно з Україною, заявивши натомість, що США повинні “дати це їм як позику”, зазначає видання The Hill.

Раніше того ж дня Трамп закликав припинити допомогу іноземним державам без “без «прив'язок»” або конкретних умов, зазначає AP.

“Відтепер і на майбутнє, ви слухаєте, Сенат США (?), ніякі гроші у формі іноземної допомоги не повинні надаватися жодній країгі, якщо їх не надано у вигляді позики, а не простого подарунку”, — написав Трамп великими літерами у своїй соціальній мережі.

Він додав, що гроші можуть бути позичені “на надзвичайно гарних умовах”, без відсотків і без конкретної дати повернення. Але він також додав, що у разі якщо країна, якій надано позику, виступить проти США або ж збагатиться у майбутньому, “позику буде виплачено, а гроші повернено Сполученим Штатам”.

Як нагадує The Hill, у п’ятницю, 9 лютого, Сенат проголосував за просування у процесі ухвалення пакета фінансової допомоги для України та Ізраїлю загальною сумою 95,3 мільярда доларів.

Цей пакет було висунуто після того, як провалилася двопартійна угода щодо іноземної допомоги разом з реформою безпеки кордонів. Трамп був причетний до провалу цієї угоди, адже він виступав різко проти неї.

Тим часом як серед союзників Америки в Європі, так і у самих США існує неабияке занепокоєння, що потенційне переобрання Трампа президентом може ускладнити трансатлантичні відносини та поставити під загрозу єдність й саме існування НАТО.

Як нагадує видання The Hill, у грудні 2023 року Конгрес США ухвалив закон, згідно з яким президенту заборонено односторонньо погоджувати вихід США з НАТО без схвалення двома третинами голосів Сенату.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG