Спеціальні потреби

Зв’язки радника Трампа з Кремлем розслідують спецслужби США – ЗМІ


Картер Пейдж
Картер Пейдж

Американські спецслужби розслідують, чи радник Дональда Трампа Картер Пейдж обговорював з представниками Кремля, серед іншого, можливість скасування економічних санкцій з Росії, якщо кандидат від Республіканської партії стане президентом США.

Про це повідомляє інформаційний портал Yahoo News з посиланням на «джерела, знайомі з ситуацією».

У статті мовиться, що діяльність радника Картера Пейджа, який має великі ділові інтереси в Росії, була предметом обговорення спецслужб з високопоставленими членами Конгресу під час нещодавніх брифінгів на тему можливих намагань Москви вплинути на президентські вибори у США.

Під час однієї з цих зустрічей лідер меншості у Сенаті Гаррі Рід написав звернення до директора ФБР Джеймса Комі, де повідомив про зустріч влітку між радником Трампа (маючи на увазі Пейджа) та «високопоставленими особами під санкціями» у Москві. Цю зустріч сенатор називає свідченням вагомих і хвилюючих зв’язків між кампанією Трампа та Кремлем, що потребують додаткового розслідування з боку ФБР.

Деякі з учасників цих брифінгів були «приголомшені», коли дізналися про контакти Пейджа в Москві, - пише автор статті. Наявність такого «зворотного каналу зв'язку» з росіянами може завдати шкоди міжнародній політиці США, - повідомило журналістів на умовах анонімності джерело у Конгресі, ознайомлене з цими брифінгами.

Джерело додало, що американські високопосадовці на брифінгах дали зрозуміти, що розвідувальна інформація про переговори радника (Трампа – ред.) з високопоставленими російськими офіційними особами, близькими до президента Володимира Путіна, «активно моніториться та розслідується».

Коли журналісти Yahoo News звернулись до правоохоронних органів за коментарем на цю тему, їм не заперечили цю інформацію. «Це перебуває в полі нашого зору, - сказав високопоставлений правоохоронець про контакти Пейджа із російськими посадовцями. – Ми спостерігаємо за цим».

У минулому Пейдж був інвестиційним банкіром у Москві, представляючи банк Merrill Lynch. Наразі він очолює консалтингову компанію у Нью-Йорку Global Energy Capital, офіс якої розташований поруч з «вежею Трампа». Компанія Пейджа спеціалізується на нафтових і газових угодах у Росії та в країнах Центральної Азії. Журналісти кілька разів звертались до нього за коментарем на цю тему, утім він відмовлявся робити будь-які заяви.

Кандидат на президента Дональд Трамп вперше назвав Пейджа одним із п’яти радників із питань зовнішньої політики в інтерв'ю газетi Washington Post. Утім, яку саме роль Пейдж відіграє у команді кандидата, незрозуміло, йдеться у статті Yahoo News.

Гоуп Гікс, прес-секретарка Трампа, раніше називала Пейджа «неформальним радником з питань зовнішньої політики», який не уповноважений говорити від імені Трампа чи його кампанії». Коли цього тижня журналісти звернулись до речника кампанії Джеймса Міллера, він повідомив, що Картер Пейдж «не має ролі» в кампанії і «нам не відомо про його діяльність в даний час чи в минулому». На питання, чому Дональд Трамп назвав Пейджа своїм радником, речник не відповів.

Колишній посол США у Росії Майкл Макфол пише, що Картер у своїх статтях розповідає, як кілька американських посадовців анексували цілісність України. Анексію Криму він називаю "так званою", Росію вважає "жертвою американського насильства", звинувативши США у тисячах смертей в Радянському Союзі.

"Я не маю проблем з тим, що радник Трампа Картер Пейдж зустрічається з росіянами. Я маю проблеми з тим, що він говорить", - каже колишній посол США у Росії Майкл Макфол.

Картер Пейдж потрапив в поле зору посадовців американського посольства в Москві, коли кілька разів приїжджав у російську столицю, де публічно критикував політику США та вихваляв Володимира Путіна. «Він був безсоромним прихильником будь-чого, що робила Москва», - згадує візити Пейджа у Москву один із американських дипломатів, який на той час працював у Росії.

Навіть перебуваючи у США радник Трампа не приховував своїх поглядів щодо Кремля, - звертає увагу автор статті Yahoo News Майкл Ізікофф.

У березні минулого року, незабаром після того, як Трамп назвав його своїм радником, в інтерв’ю виданню Bloomberg News Картер Пейдж заявив, що був радником та інвестором російського державного газового монополіста «Газпром». Він розкритикував політику санкцій, яку запровадила адміністрація президента США у відповідь на анексію Росією Криму.

«Так багато людей, яких я знаю і з якими я працював, постраждали від негативного впливу політики санкцій», - сказав тоді Пейдж. – «Там є багато зацікавлення у напрямку можливостей для створення кращої ситуації».

Цього літа, за тиждень перед з’їздом Республіканської партії США, Картер Пейдж знову відвідував Москву, де знову розкритикував американську політику та президента Обаму.

За даними джерел, американська розвідка має інформацію, що під час цього триденного візиту Пейдж зустрівся з Ігорем Сєчіним, головою державної компанії «Роснєфть» та соратником президента Росії Володимира Путіна. За даними розвідки, серед питань обговорення на цій зустрічі були можливості зняття економічних санкцій з Росії.

Сєчіна особисто торкнулися економічні санкції, запроваджені Вашингтоном і Євросоюзом через анексію Криму та роль Москви в збройному конфлікті на Донбасі. У повідомленні Міністерства фінансів (яке запроваджувало економічні обмеження) Сєчіна описали як «абсолютно лояльний Володимиру Путіну, головний компонент при формуванні нинішньої політичної ситуації».

Співробітники розвідки США отримали також повідомлення про зустріч Пейджа з іншим важливим соратником Путіна - Ігорем Дівейкіним, якого називають колишнім агентом російських спецслужб, який зараз є заступником голови управління внутрішньою політикою Росії. На думку американської розвідки, він є відповідальним за розвідувальні дані, зібрані російськими агентствами про вибори у США.

Дивіться також: Julia Blue - трейлер американської стрічки про сучасну Україну презентували на великому екрані Нью-Йорка

"Джулія Блу" - трейлер американської стрічки про сучасну Україну покажуть у Нью-Йорку. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

XS
SM
MD
LG