Спеціальні потреби

Трагедія в центрі Тбілісі


У Тбілісі 17 червня загинув один чоловік, а інший отримав важкі поранення від атаки тигра-альбіноса, що втік з тбіліського зоопарку в результаті масштабної повені в ніч з 13 на 14 червня. Твердження грузинського уряду, зроблені днем раніше щодо того, що столиця Грузії в повній безпеці, оскільки всі дикі тварини, що опинилися на волі, знешкоджені, виявилися неправдивими.

Тигр переховувався протягом кількох днів на великій території колишньої шовкопрядильної фабрики в центрі Тбілісі, де тепер знаходяться різні склади. До першої години дня в середу, вісім людей – двоє співробітників страхової компанії і шість співробітників компанії, склади якої розташовувалися на цій території, вирішили описати шкоди, заподіяний повінню. Незважаючи на те, що днем раніше співробітники компанії без всяких ускладнень провели там певний час, на цей раз вони зазнали нападу білого тигра, який загриз одного зі співробітників компанії, чоловіка, 1972 року народження, та поранив другого. Ті шестеро громадян, що врятувалися втечею, не могли точно сказати, хто був хижак – лев або тигр. Це визначилося після двогодинної спецоперації, в результаті якої хижак був ліквідований.

Опозиція виступила з різкою критикою влади за те, що, роблячи «безвідповідальні заяви», вони ввели населення в оману, в результаті чого, за їхніми словами, збільшилася кількість жертв наслідків стихії.

Влада, у свою чергу, покладає всю відповідальність на адміністрацію тбіліського зоопарку, заявляючи, що вони довірилися інформації, яку потім озвучив прем’єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі, а також інші високопосадовці. Гарібашвілі 17 червня вибачився у прямому ефірі перед населенням країни за поширення помилкової інформації. Голова Ради держбезпеки та управління кризами Міндія Джанелідзе одночасно заявив, що у зв’язку з цим не виключає «притягнення до відповідальності певних осіб».

«Ми обов’язково повернемося до того факту, чому адміністрація зоопарку надала відомствам, у тому числі нам і МВС Грузії, неправильну інформацію. Ми ґрунтувалися на інформації, наданій зоопарком, який вчора заявляв про те, що всі тварини знайдені, а сьогодні хижак опинився за межами зоопарку», – заявив Джанелідзе.

Адміністрація зоопарку поки не коментувала сьогоднішній інцидент. Однак згідно з непідтвердженою інформацією, досі невідоме місцезнаходження ще декількох хижаків – тигра, гієни і ведмедя.

Причому, вранці 17 червня на кордоні Грузії та Азербайджану виявили африканського пінгвіна, який приплив туди по Курі, а ввечері 16 червня у дворі з однієї тбіліських шкіл камери спостереження зафіксували двох маленьких мавп, яких не вдалося зловити.

За попередніми даними, під час повені в столиці Грузії, викликаного сильною зливою в ніч з 13 на 14 червня, загинуло не менше 20 людей. Вийшла з берегів річка Вере, яка затопила будинки та підвали в центральних районах Тбілісі, а також зоопарк, з якого в результаті втекли тварини, в тому числі хижаки. У результаті з 600 мешканців зоопарку вижило менше половини. Стихія пошкодила дороги та інфраструктуру столиці. Близько 40 сімей залишилися без даху над головою; 20 осіб було госпіталізовано, 5 зникли безвісти. За попередніми підрахунками, збитки становлять близько 50 мільйонів доларів.

XS
SM
MD
LG