Спеціальні потреби

Туристичні перспективи Куби: плюси й мінуси


Кількість американських туристів на Кубі зросла на 36%. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Кількість американських туристів на Кубі зросла на 36%. Відео

Покращення дипломатичних відносин між США і Кубою збільшило потік американських туристів на «острів свободи». Куба, населення якої складає 11 мільйонів осіб, останнім часом приймає на третину більше туристів, ніж це було у минулі роки. Утім прямо з Америки сюди їздити нелегально, більшість туристів прибувають із-за канадського чи європейського кордону.

Туристичне судно біля узбережжя Гавани для місцевих мешканців знаменує зміни, які очікуються в найближчому майбутньому. У грудні минулого року президенти Куби та США Рауль Кастро та Барак Обама після майже півстоліття заморожених відносин оголосили про відновлення співпраці. І хоча дозвіл подорожувати на Кубу досі не відновили, кількість американських туристів у Гавані за останні три місяці зросла на 36%, порівняно з минулим роком.

Більшість американців подорожують на острів через треті країни – здебільшого через Канаду. Кубинську візу американець може отримати лише, щоб відвідати родичів, для культурного обміну, наукових досліджень чи для навчання.

Говорить генеральний менеджер компанії «Тотальний карибський досвід» Луїс Морехон:

«Багато людей не розуміють цього, прямо тут зараз той час, коли вони можуть побачити останню комуністичну країну. Саме тому багато людей хочуть побачити Кубу, якою вона є зараз».

Більшість цих туристів поспішають побачити Кубу оригінальною, поки її вулиці не заполонили американський бізнес та туристи. Компанія МакДональд уже претендує на місце у районі знаменитої старої Гавани:

Ґлен, турист з Південної Кароліни, каже:

«Ми хотіли побачити Кубу в її справжньому вигляді, з її існуючою культурою, і я боюся, через деякий період вони відкриють кордони для Сполучених Штатів, і тут з’являться тисячі й тисячі американських туристів».

Десятки автобусів, які перевозять сотні туристів з усього світу, щодня відвідують історичні райони Гавани. Туристи прогулюються вулицями, фотографуються. Сьогодні їх порівняно небагато, утім серед кубинців існує побоювання, що місцеві традиції та природа, незаймана десятиліттями, можуть потрапити під значний вплив ззовні.

Саме на це звертає увагу Алехандер Нодарсе, кубинський гід для туристів:

«Багато людей впевнені, що зміни на Кубі невідворотні. Якщо говорити з американцями, вони кажуть, що зміни будуть вражаючими. Не лише з туристичної точки зору, а й із комерційної. Найбільш вживана ними фраза: ми хочемо бачити Кубу, поки сюди не прийшов МакДональдс».

Деякі американці не виключають, що Куба може стати островом за американським зразком. Свого роду, кубинським Маямі, каже Дейвид, турист зі штату Нью-Гемшир:

«Те, що ми тут бачили – це фантастика, високі стандарти якості, сервісу, продуктів. Але все в дуже обмежених кількостях, порівняно з тим, що може тут з’витися».

Такої думки і Ґлен, турист з Південної Кароліни:

«Вони не повинні змінювати свою культуру, вони повинні втримати те, що вони мають, і це зробить Кубу особливою. Якщо Куба стане схожою на американський Кі Вест (острів біля Флориди), це стане пасткою для туристів, і це забере увесь шарм, який панує на Кубі і який ми так любимо. Я просто не можу уявити себе на цій площі, коли тут висадиться дві тисячі туристів із круїзного судна. Це буде катастрофою».

Водночас серед відвідувачів є й оптимісти, які впевнені, що Куба зможе зберегти свою автентичність. Одним із них є Луїс Морехон:

«Я не думаю, що Куба стане як Маямі. Куба завжди залишатиметься Кубою, попри те, що тут з’явиться багато таких речей, як у Маямі. Але завжди Куба буде моєю Кубою. А це кубинці, танці Румба, місцева релігія Сантерія, Куба завжди матиме свою історію та культуру».

За даними кубинського уряду, туризм приносить до бюджету Куби понад три мільярди доларів щороку – це одне з найбільших джерел доходів на острові. Інша важлива стаття доходів – це плата уряду в Гавані, за висококваліфікованих кубинців, які працюють для іноземних компаній. За законами комуністичної Куби, уряд забирає цю зарплату в валюті , а кубинцям платить національною валютою. То ж другі за важливістю прибутки Куба отримує від того, що відправляє висококваліфікованих працівників, здебільшого з медичної сфери, працювати за кордон.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG