Спеціальні потреби

Трамп висунув кандидатуру Рекса Тіллерсона на посаду держсекретаря США


Рекс Тіллерсон
Рекс Тіллерсон

Однак його затвердження в Сенаті може виявитися непростим у зв'язку з тісними зв'язками головного виконавчого директора нафтової компанії ExxonMobil з Росією



Новообраний президент Дональд Трамп у вівторок обрав головного виконавчого директора компанії ExxonMobil Рекса Тіллерсона на посаду державного секретаря США.

«Його стійкість, великий досвід і глибоке розуміння геополітики роблять його блискучим вибором на посаду держсекретаря. Він пропагуватиме стабільність у регіоні і зосереджуватиметься на інтересах національної безпеки США», – мовиться у заяві Трампа, оприлюдненій 13 грудня його перехідною командою.

Про своє рішення Трамп також сам повідомив у Twitter.

Вся 41-річна кар'єра Тіллерсона пов'язана з нафтовою компанією ExxonMobil.

Він підтримує дружні стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним.

У неділю Трамп назвав його «гравцем світового класу і людиною, яка вміє укладати угоди».

Висловлювалися думки, що Трамп буде змушений запропонувати іншого кандидата, наприклад, колишнього губернатора Массачусетсу Мітта Ромні, оскільки Тіллерсону буде складно отримати необхідну для затвердження підтримку в Сенаті.

Однак у понеділок Ромні оголосив в соціальних мережах, що його кандидатура не буде висунута.

Відносини Тіллерсона з Путіним «викликають занепокоєння», заявив у неділю голова комітету Сенату з питань збройних сил республіканець Джон Маккейн.

Виступаючи в Університеті Техасу раніше в цьому році, Тіллерсон визнав, що підтримує «дуже тісні відносини» з Путіним, якого він знає понад 15 років.

Тіллерсон керував укладенням великих угод ExxonMobil в нафтогазовій сфері і виступав проти американських санкцій щодо Москви у зв’язку з її діями в Україні. У 2013 році Путін нагородив його орденом Дружби.

Бути другом Володимира - це не та якість, яку я сподіваюся побачити в держсекретаря
Марко Рубіо

У понеділок Кремль дав високу оцінку Тіллерсону, назвавши його професіоналом.

На тлі повідомлень про те, що ЦРУ прийшло до висновку, що Росія втручалася в хід виборів в США на користь Трампа, кандидат на посаду держсекретаря, що підтримує тісні зв'язки з Росією, може зіткнутися із скрупульозною увагою до себе в ході слухань на Капітолійському пагорбі.

Представники обох партій виступають за ретельне розслідування йворіного російського втручання у виборчий процес в США.

Член комітету Сенату з міжнародних відносин республіканець Марко Рубіо також висловив сумніви з приводу кандидатури Тіллерсона, написавши в Twitter: «Бути другом Володимира - це не та якість, яку я сподіваюся побачити в держсекретаря».

Склад чинного Сенату такий, що якщо всі демократи одноголосно проголосують проти будь-якого кандидата, і до них приєднаються щонайменше три республіканці, дана кандидатура буде відхилена.

Прихильник «чистої» енергетики демократ Ед Маркі передбачає, що адміністрацію Трампа чекає «велика бборотьба, якщо буде висунутий Тіллерсон».

«Ми не можемо дозволити, щоб нафта замінила дипломатію в якості валюти Державного департаменту США», - заявив Маркі.

Дивіться також: Колегія виборників попросила про брифінг щодо російського втручання у вибори перед їх остаточним голосуванням

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG