Спеціальні потреби

Бойове мистецтво Тай-чі корисне для серцево-судинної діяльності




У час технологічного прогресу, багатомільйонних міст та постійної нестачі часу американці все більше шукають гармонію душі і тіла. Як доводять дослідження, цьому сприяють древні китайські методи, які також мають позитивний вплив на здоров’я людини. Так, науковці встановили, що бойове мистецтво Тай-чі корисне для серцево-судинної діяльності.

Древню практику засвоюють у Центрі для людей похилого віку у передмісті столиці США – містечку Вітоні. Стародавня китайська дисципліа Тай-чі поєднує в собі плавні, кругові рухи, утримання рівноваги на одній нозі – все це завжди супроводжується глибоким диханням. Ціль виконання послідовності близько ста рухів – досягти повного фізичного та психологічного розслаблення.

Традиції Тай-чі якнайменш дві тисячі років. І хоча рухи виглядають як легка вправа, у Китаї Тай-чі було бойовим мистецтвом. За стародавньою легендою, китайський монах вигадав цю техніку, спостерігаючи за смертельною битвою між змією та журавлем.

Назви поз звучать романтично, втім, науковці довели практичну сторону Тай-чі. Пацієнти із хронічним захворюваннями серця почуваються набагато краще, у них піднімається настрій, вони почувають себе більш впевненими. Дехто навіть починає додатково займатися іншими фізичними вправами. Науковці спостерігали за 100 пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю. Половина займалися Тай-чі двічі на тиждень протягом трьох місяців, інші пройшли навчальний курс про серцеві хвороби.

Глорія Йей з Гарвардського медичного інституту та директор Медичного центру у Бостоні Бет Ізраел зазначає:

«Ми знаємо, що хронічна серцева недостатність – це прогресуюча хвороба. Вона невиліковна. З часом симптоми погіршуються. Пацієнти не можуть займатися фізичними вправами, вони задихаються при кожному русі, тому значно погіршується і якість їх життя. Якщо ж ми можемо покращити загальне самопочуття пацієнтів, а відповідно і їх настрій – це вже велика справа».

Дослідження показало, що група, яка займалась Тай-чі при додаткових фізичних навантаженнях почувалась краще ніж ті, хто відвідував лише заняття.

Люди похилого віку участі у цьому дослідженні не брали, втім за їх словами, Тай-чі підтримує їх у гарному стані.

«Це лише частина моєї програми фізичних вправ. 21 рік тому у мене був серцевий напад, лікар наказав мені рухатись якомога більше. Так що разом з Тай-чі, я багато ходжу, танцюю, роблю все, щоб не зупинитись», – каже Алан Фрейзер.

Попередні дослідження також показали, що Тай-чі допомагає пом’якшити симптоми інших захворювань. Також Тай-чі зміцнює суглоби та м’язи, покращує координацію рухів та запопобігає остеопорозу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG