Спеціальні потреби

Кровопролиття у Парижі: У Франції оголошено надзвичайний стан (ОНОВЛЕНО)


Париж, 14 листопада.
Париж, 14 листопада.

129 осіб загинуло, серед них одна американка. 352 особи отримали поранення. Відповідальність взяло на себе ісламістське угруповання «Ісламська держава».

Як повідомляє французький прокурор, у кількох районах Парижа в п'ятницю ввечері загинуло 129 людей і понад 350 були поранені в результаті одного з найжахливіших в сучасній історії Франції нападів. 7 терористів - убито. У країні оголошено триденний період жалоби.

Серед поранених в ході атак в Парижі є громадяни США. Про це в суботу вранці заявив Державний департамент. За повідомленням урядовців, одна американка загинула.

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив про надзвичайний стан в країні. Він також скасував свій візит до Туреччини на саміт G20. Напади Олланд назвав «актом війни».

«Франція повинна бути сильною. Терористи хочуть, щоб ми були налякані. Ми повинні об'єднатися перед лицем терору», - заявив президент Олланд. Він також повідомив, що у французьку столицю введені війська. Поліція закликає громадян не залишати свої будинки.

Як повідомляє газета Liberation, спочатку почали стріляти в барі «Ле карійон», потім - близько концертного залу Bataclan. Агентство Associated Press, з посиланням на представника поліції, повідомило про сто заручників.

За словами очевидців, ще дві людини відкрили вогонь на терасі кафе на розі вулиць Шарон і Федерб.

За даними Бі-Бі-Сі, відбувся також збройний напад в камбоджійському ресторані в 11-му окрузі міста.

Надійшла також інформація про три вибухи біля Стадіона Франції, де проходив товариський матч французької та німецької футбольних команд.

Президент США Барак Обама назвав атаки «обурливими» і пообіцяв, що США підтримають народ Франції в боротьбі з тероризмом.

«Це напад на все людство і на цінності, які ми поділяємо», - заявив Обама. Президент США висловив співчуття Франції і сказав, що США готові зробити все можливе, щоб винні були покарані.

«Це жахлива ситуація, і багато хто з нас тут, у США, знають, як це, тому що ми пережили подібну ситуацію», - сказав президент Обама.

Державний секретар США Джон Керрі уважно стежить за ситуацією. Американське посольство в Парижі збирає інформацію про громадян США, які знаходяться у французькій столиці.

CNBC повідомляє, що представники Міністерства внутрішньої безпеки США, що стежать за розвитком ситуації в Парижі, заявили про відсутність загрози в США.

У столиці України під стінами посольства Франції кияни несуть квіти, свічки, щоб вшанувати пам'ять загиблих внаслідок терактів у Парижі. Вшанувати пам'ять прийшов і президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Також до вшанування пам'яті долучилися й інші члени уряду України.

«Ми не боїмося і не дозволимо себе залякати» – заявив президент Порошенко про події у Парижі.

Прем'єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон в Твіттері написав, що він шокований атаками в Парижі. Він запропонував допомогу Франції.

Надходить інформація з Парижа про те, що відповідальність за атаки взяло на себе екстремістське ісламістське угруповання «Ісламська держава».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG