Спеціальні потреби

Інспектори ООН повернулися до Сирії


Експерти ООН повернулися до Сирії, щоб далі розслідувати обставини можливого застосування хімічної зброї під час громадянської війни в країні, яка точиться два з половиною роки.

Команда інспекторів, яку очолює Оке Селлстром, приземлилася у середу в Лівані, і відтак від’їхала в Дамаск.

Експерти завершила двотижневу місію в Сирії на початку цього місяця, але зосередила свою роботу, в основному, на кривавій атаці в передмісті Дамаска 21 серпня. Інспектори підвердили масштабне застосування там забороненої хімічної зброї.

Первісний мандат експертів - розслідити обставини трьох попередніх нападів, у тому числі атаки, скоєної в березні біля Алеппо, і відповідальність за яку сирійський уряд і повстанці покладають один на одного.

Інспекторам доручено встановити факт використання хімічної зброї, а не визначити винних у скоєнні атаки.

Атака в передмісті Дамаска викликала міжнародний осуд і призвела до опрацювання плану щодо передачі арсеналів хімічної зброї Сирії під міжнародний контроль.

У середу група, до складу якої входять 13 повстанських угруповань, оприлюднила спільну заяву, в якій відкинула головну опозиційну Сирійську національну коаліцію, кажучи, що вона вже не представляє їх інтересів. Група, яка включає пов’язаний з аль-Кайдою Фронт ан-Насра, закликала тих, які борються проти президента Башара Асада, об’єднатися в ісламське формування.

Тим часом дипломати опрацьовують проект резолюції для забезпечення втілення в життя угоди про передачу Сирією арсеналів хімічної зброї під міжнародний контроль.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG