Спеціальні потреби

«Друзі Сирії» готують санкції проти режиму Ассада


У п’ятницю у Тунісі зберуться лідери країн, які виступають проти політики президента Сирії Башара Ассада, який фактично розв’язав війну проти частини населення власної країни. Жертвами урядових військ вже стали тисячі людей. Ассад використовує проти сирійців танки та важке озброєння. Чим міжнародна спільнота може допомогти його противникам – будуть вирішувати у п’ятницю на першій зустрічі групи країн під назвою «Друзі Сирії».

Попри тиск міжнародної спільноти, бунтівне місто Гомс у Сирії знаходиться під артилерійським обстрілом вже третій тиждень. Частину вини за це покладають на Росію та Китай, які заблокували рішення Ради Безпеки ООН щодо Сирії.

«Дуже прикро, що ООН не змогла ухвалити рішення щодо Сирії. Досить помірковану та витриману резолюцію Ради Безпеки ООН заблокували Росія та Китай», – каже міністр закордонних справ Австралії Кевін Рудд,

У п’ятницю у Тунісі відбудеться зустріч урядів країн, які виступають проти режиму Башара Ассада.

«Ми посилимо санкції. Міжнародна спільнота ще рішучіше засудить дії режиму Ассада. Ми також посилимо підтримку сирійської опозиції як всередині країни, так і за її межами», – зазначила Держсекретар США Гілларі Клінтон.

Головна увага у Тунісі буде приділена сирійській опозиції, яка виступає проти Башара Ассада. Втім ця опозиція не є монолітною. Голова уряду Тунісу Хаммаді Джебалі сподівається, що опозиція зможе сформувати уряд, який міг би прийти на зміну режиму Ассада:

«Ми хотіли би співпрацювати з повноправним представником всіх сирійських повстанців. Якщо такого нема – шукатимемо того, хто представляє їх більшість».

Аналітик близькосхідного регіону Стів Гейдеманн каже, що зустріч «Друзів Сирії» демонструє, що країни Ліги Арабських Націй та їх союзники не збираються складати руки через вето з боку Росії та Китаю:

«Є план вийти на зв'язок із сирійською опозицією, допомогти її окріпнути та можливо – надати необхідне військове устаткування та підготовку збройним загонам опозиції і Вільній армії Сирії».

Між тим Китай наполягає, що ті країни, які підтримують уряд Ассада намагаються зберегти стабільність в країні і відвернути ескалацію конфлікту.

«Ми підтримуємо плани покінчити із насильством, захистити цивільних, надати країні гуманітарну допомогу та відвернути закордонну інтервенцію. Ми сподіваємось, що питання Сирії буде вирішено через мирні політичні переговори з Лігою Арабських Націй», – зазначив речник МЗС Китаю Хонг Лей.

Китай та Росія підтримують заклик Башара Ассада провести у країні конституційний референдум, як це раніше пропонувала Ліга Арабських Націй. Америка, зі свого боку, заявила, що візьме участь у зустрічі в Тунісі. Заходи, які розглядатимуться там – на думку США – більш доречні, зважаючи на те, що Росія та Китай заблокували резолюцію Ради Безпеки ООН, яка пропонувала провести у Сирії референдум.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG