Спеціальні потреби

Заступник держсекретаря США Стенґел про боротьбу з пропагандою ІДІЛ


Ричард Стенґел
Ричард Стенґел

США і ОАЕ відкрили інформаційний центр «Саваб» з протидії терористичній пропаганді угруповання «Ісламська держава».

Сполучені Штати та Об’єднані Арабські Емірати вдалися до нових заходів для протидії ІДІЛ, використовуючи соціальні мережі для боротьби з пропагандою бойовиків.

Спільний інформаційний проект називається центр «Саваб» і базований в Абу-Дабі. Співпрацівники проекту написали у Twitter, що бойовики спотворюють іслам з метою поширювати ненависть, страх та нетерпимість. Відео з подібним текстом виставлено на YouTube.

В інтерв’ю телеканалу Alhurra заступник держсекретаря США з питань публічної дипломатії та зв'язків з громадськістю Ричард Стенґел сказав, що проект має на меті використовувати інформацію, щоб відохотити людей від приєднання до «Ісламської держави», і зупинити тих, хто використовує соціальні мережі, щоб завербувати нових бійців.

«Одна з ідей центру «Саваб», - спробувати зупинити потік іноземних бойовиків», - сказав Стенґел. «Якщо хтось обмірковує чи приєднатися, чи ні сказати їм, що міфологія того, що «Ісламська держава» створює є фальшивою, ви знаєте, халіфат не рай – немає водопроводів, немає електрики, там немає доступу до Інтернету».

Припинення потоку бойовиків в Ірак і Сирію є однією з головних цілей, викладених президентом Бараком Обамою, щоб протистояти «Ісламській державі». Зусилля коаліції також включають майже річну кампанію бомбардувань - здійснено понад 5 тисяч авіаударів. Вживаються заходи, скеровані на припинення фінансування бойовиків.

Досягнуто певного прогресу. Взято контроль над деякими районами, але кампанія досі не витіснила бойовиків ІДІЛ з їх головних опорних пунктів в сирійському місті Ракка, або з низки великих міст Іраку.

Стенґел сказав, що міжнародна коаліція, до складу якої входять понад 60 країн, має успіх, і що, спільний ворог посприяв тіснішим відносинам між Сполученими Штатами та членами Ради зі співробітництва країн регіону Перської затоки. Але він повторив думку Обами про те, що боротьба з тероризмом є «боротьбою поколінь».

Поряд з військовою стратегією, інформаційна діяльність є незамінним напрямком роботи з протидії складній і ефективній присутності ІДІЛ в соціальних мережах, зазначив Стенґел. «Саваб» координуватиме контент між різними учасниками коаліції з тим, щоб представляти позитивну альтернативу тому негативному баченню, яке нав'язують терористи.

Стенґел визнав, що «ніхто не застрахований» від загрози, яка походить від «Ісламської держави», але ситуація для Сполучених Штатів дещо відрізняється від того, що переживають народи Близького Сходу.

«ІДІЛ на Вашому кордоні, бойовики наступають і намагаються створити там державу, але проблема тероризму - це наша спільна проблема», - зазначив Ричард Стенґел.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG