Спеціальні потреби

Держдеп: ісламські екстремісти активізують вербування у країнах Заходу


За даними нової доповіді, від рук терористів за рік у світі загинуло майже 33 тисячі людей.

Кількість терактів у світі торік зросла на третину, порівняно з попереднім роком - про це йдеться у звіті Державного департаменту США про міжнародний тероризм. Загалом документ повідомляє, що в 2014-му році в світі зафіксували 13 463 терористичних актів, внаслідок яких загинули майже 33 тисячі людей.

У порівнянні з 2013-м роком, кількість жертв зросла на 81%.

Uлобальний тероризм значною мірою активізувала громадянська війна в Сирії, йдеться в документі. У військових діях беруть участь близько 16 тисяч іноземців з понад 90 країн світу. Це більше, ніж сукупне число іноземців, що приєднувалися до терористичних груп в Афганістані, Пакистані, Іраку, Ємені та Сомалі в будь-який рік за останні 20 років.

У доповіді вказується, що торік були особливо помітні нові тенденції: посилення бойовиків «Ісламської Держави» (ІДІЛ - ця терористична структура змогла захопити значні території в Іраку і Сирії, залучити значну кількість добровольців з багатьох країн світу, а також збільшила кількість атак в країнах Заходу).

Укладачі звіту вказують на нездатність багатьох урядів ефективно захищати своїх громадян і надавати їм базові послуги. Внаслідок цього посилюється радикалізм і насильство в Сирії, Лівії, Нігерії та Іраку.

Звіт звертає особливу увагу на діяльність двох терористичних організацій ІДІЛ і «Боко Харам», які відзначаються особливою жорстокістю.

При цьому фахівці Держдепу констатують послаблення «Аль Каїди» у 2014 році. Це зумовлено значною мірою знищенням багатьох лідерів цієї структури і зростанням впливу «Ісламської держави».

Автори доповіді попереджають, що в майбутньому можлива активізація зусиль джихадистських угруповань щодо вербування людей у країнах Заходу. Серйозну небезпеку представляють також терористичні угруповання, спонсоровані Іраном. Серед низ називаються «Хезболла», ХАМАС і Ісламський джихад.

60% усіх терактів у світі відбулися в п'яти державах - Іраку, Пакистані, Афганістані, Індії та Нігерії, а 78% жертв загинули в Іраку, Нігерії, Афганістані, Пакистані та Сирії.

Дивіться також: Через війну в Україні Росія стала лідером у світі за кількістю біженців

Війна в Україні зробила Росію світовим лідером за кількістю біженців. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

XS
SM
MD
LG