Спеціальні потреби

Каталонські лідери прибули до Мадрида на виклик іспанського суду


Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон (28 жовтня)
Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон (28 жовтня)

Група лідерів з іспанського регіону Каталонія з’явилися в четвер перед двома судами в Мадриді, щоб відповісти на звинувачення про бунт, підривну діяльність і привласнення коштів, пов’язані зі справою проголошення незалежності Каталонії.

Однак серед них не було усунутого з посади каталонського лідера Карлеса Пучдемона, який провів тиждень в Брюсселі й не підпорядкувався наказу про прибуття до суду. Він відкинув звинувачення як політично мотивовані та заявив, що повернеться до Іспанії лише тоді, коли отримає гарантії, що судова процедура буде безсторонньою і справедливою.

Представник правлячої в Іспанії Народної партії заявив інформаційному агентству Associated Press, що відмова Пучдемона прибути до Мадрида у четвер на судове слухання може спричинити видачу ордеру на арешт і прохання про видачу.

Прокуратура висунула звинувачення проти 14 каталонських лідерів, включно з Пучдемоном і його завступником Уріолом Жункерасом.

Минулого тижня центральний уряд Іспанії вдався до кроків для встановлення прямого контролю над Каталонією і розпуску регіонального парламенту у відповідь на проведення 1 жовтня референдуму про незалежність і пізніше проголошення незалежності каталонськими законодавцями.

Також населення Каталонії поділене щодо питання відокремлення від Іспанії. Учасники референдуму підтримали незалежність, але опозиція бойкотувала голосування, а мадридський уряд назвав його незаконним.

Проведені минулого тижня кроки в напрямку позбавлення Каталонії автономії також включали нові вибори в регіоні, які відбудуться у грудні.

Дивіться також: Чому Трамп планує припинити лотерею "Зелена картка"

Чому Трамп планує припинити лотерею "Зелена Картка". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG