Спеціальні потреби

Південному Судану - рік


Останній рік для новоутвореної держави позначився конфліктами з Суданом, корупційними скандалами та економічними труднощами.

Приготування до святкувань першої річниці Незалежності Південного Судану у Джубі тривають цими днями цілодобово. За останній тиждень, в очікуванні високопоставлених гостей зі всього світу прибираються вулиці, висаджуються молоді дерева, усюди запах свіжої фарби. На найбільший вулицях Джуби місцева адміністрація встановила ліхтарі, які працюють на сонячних батареях.
Урочиста церемонія святкувань відбудеться в Мавзолеї Джона Гаранґа – лідера армії Південного Судану, що протягом 21 року громадянської війни виборювала незалежність від Судану.

До десятків тисяч суданців та іноземних гостей зі всього світу з привітальною промовою звернеться перший президент новоствореної держави Південний Судан Сальва Каїр.

Перший рік незалежності для молодої нації був досить складним. Постійні конфлікти з північним сусідом, корупційні скандали та припинення виробництва нафти призвела до різкого падіння курсу національної валюти та стрибка цін на харчі та пальне. Однак, Міністр Інформації Барнаба Маріал Бенджамін каже, що Південний Судан згодом впорається з труднощами:

«Ми плануємо отримати позики від наших країн-партнерів під гарантії величезних ресурсів, які має ця країна. Один з них – це нафта, крім того великий потенціал має сільськогосподарський сектор, дика природа та туризм. Безперечно, ці позики на розвиток економіки нам дуже допоможуть».

Попри занепокоєння міжнародної громадськості щодо безпеки, більшість мешканців Джуби з нетерпінням очікують святкувань. Для однієї з найменш розвинутих країн світу це нагода побачити яскравіше майбутнє для своєї нації.

Тут в представництві ЮНІСЕФ в Джубі, місцевих школярів запросили розмалювати стіни офісу картинами-зверненнями до своїх однолітків.

«На цьому малюнку я зобразила, як ми будемо будувати школи, лікарні, як будемо допомагати один одному, ми ж тепер незалежна нація!», - говорить школярка Джойс.

Саме такий позитивний настрій намагається підтримати Південний Судан у приготуваннях до історичного дня – 9-го липня. Втім на тлі зростаючої інфляції, корупції та військових зіткнень, багато спостерігачів висловлюють сумніви, що другий рік незалежності принесе молодій нації полегшення.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG