Спеціальні потреби

Судан оголосив надзвичайний стан уздовж південного кордону


Суланські війська повертаються у залишене південними суданцями місто в прикордонному районі
Суланські війська повертаються у залишене південними суданцями місто в прикордонному районі

Судан оголосив надзвичайний стан уздовж свого кордону з Південним Суданом, що розцінюється як наступний крок у роздмухуванні повноцінного збройного конфлікту між обома країнами.

Офіційна газета Судану «Суна» повідомила, що оголошення надзвичайного стану дає право представникам влади Хартума затримувати та піддавати суду «порушників» у прикордонному регіоні. Це дає право президенту аль-Баширу чи «будь-кому з його повноваженнями» запровадити спеціальні суди, в яких будуть слухатися кримінальні та справи щодо терористичної діяльності.

Також цей захід призупиняє дію Конституції в прикордонному регіоні та запроваджує торговельне ембарго проти Південного Судану. Обидві країни перебувають у затяжному конфлікті щодо прибутків від нафти, демаркації кордону та питань громадянства.

Південний Судан оголосив, що він виведе усю поліцію із спірного регіону Аб’єй. Також у неділю гуманітарна організація заявила, що іноземці, яких було затримано в суботу суданською поліцією в регіоні Гегліг займалися знешкодженням заміновано району, тоді як Хартум заявляв, що вони були шпигунами на користь Південного Судану. Серед заарештованих – британець, норвежець, громадянин ПАР та Південного Судану.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG