Спеціальні потреби

Конгресмен-демократ Шерман офіційно ініціював процес імпічменту Трампа


Бред Шерман
Бред Шерман

Демократи Бред Шерман і Ал Ґрін внесли акт про імпічмент президента США на розгляд Палати представників


Член нижньої палати Конгресу США, демократ з Каліфорнії Бред Шерман вніс на розгляд акт про імпічмент Дональда Трампа, почавши, таким чином, процес звільнення чинного президента з його посади, повідомило агентство Associated Press.


У поданому на розгляд Палати представників в середу документі Шерман звинуватив Трампа в перешкоджанні правосуддю в ході розслідування фактів втручання Росії в торішні президентські вибори в США. Як приклад таких дій конгресмен навів рішення президента Трампа звільнити директора ФБР Джеймса Комі.

Бред Шерман визнав, що ініціатива про імпічмент - це початок дуже довгого процесу. До демократа з Каліфорнії приєднався його колега-демократ з Техасу - Ал Ґрін, який раніше вже закликав до імпічменту Дональда Трампа. Лідери Демократичної партії в Конгресі дистанціювалися від цієї ініціативи з міркувань того, що вона тільки призведе до згуртування прихильників Трампа, йдеться в статті АР.



Шерман подав акт про імпічмент в Палату представників на наступний день після того, як син президента, Дональд Трамп-молодший, визнав, що зустрічався з російською юотисткою Наталією Весельницькою в ході передвиборної кампанії. Весельницька нібито пообіцяла надати йому офіційну інформацію російської влади, яка компрометує тодішнього суперника Дональда Трампа на президентських виборах - Гілларі Клінтон.

Як повідомляє видання The Hill, ініціатива конгресмена Шермана навряд чи буде мати успіх в Палаті представників, контрольованої республіканською більшістю.

За словами Шермана, він сподівається, що його акт про імпічмент послужить попередженням адміністрації Білого дому і створить юридичний механізм відсторонення Трампа від обов'язків президента в разі, якщо, в довгостроковій перспективі, республіканці теж підтримають цю ініціативу.

Конгресмен-демократ хоче «почати цей довгостроковий процес для того, щоб захистити країну від випадків зловживання владою, перешкоджання правосуддю, а також імпульсивної і неосвіченою некомпетентності», - цитує Шермана видання The Hill.

За всю історію США лише два президенти піддалися імпічменту: Ендрю Джексон в 1868 і Білл Клінтон в 1998 році. Але потім обидва були виправдані Сенатом, який не набрав двох третин голосів, необхідних для висунення звинувачень. У 1974 році президент Ричард Ніксон сам подав у відставку і, таким чином, уникнув імпічменту, який йому готувався винести Конгрес США на хвилі Вотерґейтського скандалу.

Дивіться також: Благодійні організації збільшують інвестиції у світові програми контрацепції

Благодійні організації збільшують інвестиції у світові програми контрацепції. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG