Спеціальні потреби

Ісламські банки допомогають тим, хто боїться зогрішити купивши будинок


У США більшість населення купує житло через іпотеку, втім деякі вважають, що сплачувати відсотки не просто дорого, але грішно. Мусульманам релігія забороняє платити відсотки.

Мало хто сперечатиметься, що мати приватний будинок це благо. І в Україні і в США – власний дім, частина загальновизнаної картини успіху. Інша річ - як за нього заплатити.

Набі Сахак у 2010-му році придбав житло для своєї матері Хадіха, правовірної мусульманки з Афганістану. Він багато років відкладав придбання будинку, бо Іслам забороняє платити відсотки, а саме це і є суттю іпотеки. Його батьки були категорично проти купівлі будинку з порушенням правил Ісламу.
Ісламські позики за минулі 10 років покрили менше 3 мільярдів доларів – це крапля на американському ринку нерухомості. Втім кожен долар із цих позик – це допомога реальним людям.
Сахак розповів батькам про компанію, яка надає позички мусульманам. Ijara Loans зі штату Мічиган – одна із ісламських фінансових компаній у США. Її клієнти американські мусульмани. Спеціально для них компанія пропонує послуги, які не суперечать вірі.

Подібні установи продають будинки укладаючи контракти, які відповідають нормам Шаріату. Вони не беруть відсотків – принаймні у звичайному сенсі.

Замість відсотків передбачаються інші плати відповідно до контракту про продаж, або партнерської угоди.

"Ісламський банк купує будинок і продає його своєму клієнту з націнкою, або здає в оренду по закінченню терміну якої винаймач стає власником. Якщо укладено партнерську угоду, банк та клієнт разом купують будинок, а пізніше клієнт поступово викуповує частку, яка належить банку", - пояснює Барак Сабахі з університету Джорджтауну.

Така схема працює тому що Іслам не дозволяє націнку та угоди перепродажу. Тож клієнти ісламських банків не відчувають, що платять більше.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG