Спеціальні потреби

Не торкався питання кордону та фокусувався на потребах України – сенатори про виступ Зеленського


Сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем наголосив, що чітко дав зрозуміти Зеленському, що затримка у голосуванні за фінансування для України не має нічого спільного із недостатнім підкресленням важливості допомоги. Фото: Reuters
Сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем наголосив, що чітко дав зрозуміти Зеленському, що затримка у голосуванні за фінансування для України не має нічого спільного із недостатнім підкресленням важливості допомоги. Фото: Reuters

У виступі 12 грудня перед Сенатом президент України Володимир Зеленський зосередився на поясненні, чому допомога США є вкрай важливою для України та уникав питання фінансування для кордону США. На цьому наголосили американські сенатори після виступу Зеленського.

Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем наголосив, що чітко дав зрозуміти Зеленському, що затримка у голосуванні за фінансування для України не має нічого спільного із недостатнім розумінням важливості допомоги, а натомість пов’язана зі складним питанням фінансування для кордону.

Я сказав – ви зробили все, що можна було від вас попросити. Це не ваша проблема
Ліндсі Грем

“Я сказав президенту Зеленському, що мій обов’язок номер один — захищати свою країну, а також допомагати вашій, і я відчуваю, що прикордонна політика моєї країни становить безпосередню загрозу безпеці американського народу”, — сказав Ліндсі Грем журналістам. “Я сказав – ви зробили все, що можна було від вас попросити. Це не ваша проблема”, – додав він.

Сенатор-республіканець Майк Раундс після промови Зеленського наголосив, що український президент тримався “абсолютно осторонь” у міграційному питанні, додаючи, що Зеленський і мав робити саме так. “Він був там, щоб пояснити їхні потреби, які у них були плани, які їхні цілі, і запевнити... що вони не припустять корупції пов’язаної з будь-якими ресурсами США”, – заявив Раундс пресі. За словами сенатора, Зеленський підкреслив виклики щодо деокупації південної частини України та нагальної проблеми у системах ППО.

Лідер Республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл, прихильник допомоги Україні, виступаючи у Сенаті сьогодні наголосив, що кордон США, як і кордон України, Ізраїлю та Тайваню, має бути недоторканним та зауважив на непохитній підтримці України: “Протягом кількох місяців ми підтримуємо додаткові дії щодо всіх чотирьох найгостріших викликів національній безпеці, з якими ми стикаємося. Наша підтримка України та Ізраїлю непохитна”.

Макконнелл також підкреслив, що сповнений рішучості взяти під контроль кризу національної безпеки на південному кордоні: “Я збираюся працювати, щоб виконати роботу, працювати стільки, скільки буде потрібно”.

Зеленський наголосив у каналі в Telegram, що зустріч із сенаторами “є важливим підтвердженням підтримки України в боротьбі за незалежність, свободу та демократію”. Він подякував лідеру Демократичної партії в Сенаті Чаку Шумеру та лідеру Республіканської партії в Сенаті Мітчу Макконнеллу за консолідацію двопартійної підтримки для України.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Шумер так прокоментував спілкування Зеленського з законодавцями: "Навіть наші колеги-республіканці говорили про те, що ми виграємо цю війну. Якщо він отримає необхідну допомогу, він переможе". Шумер наголосив, що Зеленський сказав сенаторам, що у разі “якщо він отримає допомогу, він зможе виграти цю війну”.

“Він також чітко дав зрозуміти, що якщо ми програємо, Путін виграє. Це буде дуже небезпечно для Сполучених Штатів”, – говорить Чак Шумер. За словами Шумера, Зеленський дав чітко зрозуміти, яка допомога йому потрібна. Лідер Демократичної партії у Сенаті також підкреслив, що президент України окреслив, який вид допомоги йому потрібен, і як вона допоможе Україні перемогти.

Зеленський зустрічається з президентом США Джо Байденом та американськими конгресменами, намагаючись безпосередньо переконати політиків у США в нагальності надання Україні допомоги.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG