Спеціальні потреби

Рада Федерації Росії схвалила закон про державну зраду


Верхня палата парламенту Росії схвалила спірний законопроект про державну зраду, який вводить кримінальну відповідальність за передачу секретної інформації іноземним неурядовим організаціям.

Рада Федерації прийняла це рішення на своєму засіданні в середу. Тепер законопроект буде направлений президентові Володимиру Путіну, який, як очікується, підпише його.

Нині державною зрадою в Росії вважається шпигунство чи видача державної таємниці або інше надання допомоги іноземній державі чи іноземній організації або їхнім представникам у здійсненні ворожої діяльності на шкоду зовнішній безпеці Росії.

Новий законопроект розширює статтю Кримінального кодексу про державну зраду і список об’єктів, в інтересах яких може бути здійснена державна зрада - у разі набрання законом чинності до них будуть віднесені і міжнародні організації.

Законопроект більш широко трактує і саме поняття зради, розуміючи під ним підтримку дій, спрямованих проти «конституційного ладу, суверенітету, територіальної і державної цілісності» Росії.

Минулого тижня, правозахисна організація «Вахта прав людини» і верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон висловили стурбованість можливими зловживаннями запропонованим законом.

Москва відповіла, що новий закон має на меті зміцнення безпеки.

Закон про державну зраду був прийнятий Державною Думою минулого тижня переважною більшістю голосів.

Раніше російські законодавці з легкістю прийняли закони про кримінальну відповідальність за наклеп, обмеження доступу до неприхильних владі вебсайтів, і посилення обмежень на діяльність неурядових організацій, що отримують іноземне фінансування.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG