Спеціальні потреби

Альянс з Росією у Сирії - небезпечний помилковий крок для США?


«Теракти в Парижі створили тактичну можливість для Путіна», - зазначає видання The Washington Post у своїй редакційній статті.

Протягом двох місяців російський правитель намагався переконати арабські і західні країни приєднатися до – за його словами - альянсу проти «Ісламської держави», хоча російські зусилля здебільшого були спрямовані проти підтримуваних Заходом сирійських повстанців. Його спроби - зігнорували, а військова кампанія - загрузла. Тепер, після терактів у Парижі, Франсуа Олланд раптово став прихильником ідеї великого альянсу, запланувавши візити до Вашингтона і Москви наступного тижня.

Путін робить все, що тільки можливо, для того, щоб створювати вигляд потенційного партнера. У вівторок його уряд раптово заявив, що за катастрофу російського літака у Єгипті минулого місяця несе відповідальність угруповання «Ісламська держава», а російські ВПС здійснили хвилю авіаударів по столиці ІДІЛ. Кремлю це вигідно: альянс може означати зняття європейських санкцій, термін дії яких закінчується в січні - якщо їх не продовжать - і дозвіл Росії обговорювати майбутнє Сирії і, можливо, України, де підтримувані Москвою бойовики відновили щоденні обстріли, - пише видання.

Альянс може означати зняття європейських санкцій і дозвіл Росії обговорювати майбутнє Сирії і, можливо, України
The Washington Post

Росія мало що може запропонувати очолюваній США коаліції у воєнному плані, вважає видання The Washington Post. Наступ під керівництвом Росії не вразив військових аналітиків. А підтримка Путіним режиму Асада - є найбільшою перешкодою для перемоги над джигадистами.

Минулими вихідними Путін відправив свого міністра закордонних справ на переговори щодо Сирії у Відні, але Москва і Тегеран продовжують наполягати на умовах, які залишають Асада при владі на 18 місяців або навіть довше.

«Єдиний продуктивний внесок, який може зробити Путін у рамках антиіділівської коаліції, - це зміна його позиції та використання впливу Росії, щоб домогтися відходу Асада і припинити атаки на підтримувані Заходом сили. Якщо цього не буде, альянс з Росією може стати небезпечним помилковим кроком для США і Франції», - застерігає видання у редакційному коментарі.

Дивіться також: Росія не може боротися з тероризмом, бо сама його фінансує - експерт США

Як Путін використовує Сирію проти України пояснив американський експерт. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG