Спеціальні потреби

Обама назвав Росію «конструктивним партнером» щодо Сирії


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама назвав Росію «конструктивним партнером» у спробах знайти політичне врегулювання конфлікту в Сирії і пообіцяв продовжувати роботу з Москвою, незважаючи на наявні розбіжності.

«Останні кілька тижнів Росія була конструктивним партнером у Відні з питання про політичний перехідний процес», – сказав Обама в розмові з журналістами після переговорів з президентом Філіппін Беніньо Акіно.

При цьому він зазначив, що у США і Росії зберігаються розбіжності.

На думку Обами, Москва досі зацікавлена в збереженні президента Сирії Башара Асада при владі, у той час як США вважають, що політичне врегулювання не може бути досягнуто, поки він перебуває при владі.

«Але ці розбіжності не заважають нам розглядати можливості введення режиму припинення вогню і просування до політичного переходу, який може привести до нових виборів», – сказав Обама.

«Ми продовжуватимемо роботу не тільки з Росією, але і всіма сторонами в регіоні, щоб зрозуміти, чи можемо ми досягти політичного врегулювання», – пообіцяв президент США.

Обама зазначив, що якщо Вашингтон досягне кращого взаєморозуміння з Росією про процесі припинення громадянської війни в Сирії, це може відкрити додаткові можливості для координації у військовій кампанії проти ІДІЛ.

«Я також привітав включення Москви в боротьбу з ІДІЛ, – сказав Обама. – Проблема в тому, що на початку військового вторгнення в Сирію вони були більше зосереджені на підтримці Асада і ударах по помірній опозиції, а не по тих діячах, які загрожують нам, Європі та Росії».

Президент сказав, що в нього були «неодноразові дискусії» з цього питання з президентом Росії Володимиром Путіним – спочатку в Нью-Йорку при нагоді сесії Генеральної Асамблеї ООН, а зовсім недавно – в Туреччині.

«Якщо він перемкне свою увагу і увагу своїх військових на те, що є головною загрозою, тобто ІДІЛ, то це буде саме те, що ми дуже хочемо побачити, – зазначив Обама. – Можливо тепер, після того, як ІДІЛ знищила один з їхніх лайнерів у результаті жахливого інциденту, ця переорієнтація продовжиться. Ми будемо вести дискусії з Москвою і Путіним, щоб зрозуміти, чи буде це продовжуватися».

Дивіться також: Ось що треба знати про ІДІЛ на Балканах

Ось що треба знати про ІДІЛ на Балканах. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG