Спеціальні потреби

Обама анонсував план забезпечення морської безпеки в Тихоокеанському регіоні


Обама на борту флагманського корабля філіппінських ВМС BRP Gregorio del Pilar
Обама на борту флагманського корабля філіппінських ВМС BRP Gregorio del Pilar

Президент США Барак Обама у вівторок пообіцяв допомагати союзникам з Азійсько-Тихоокеанського регіону в зміцненні морської безпеки, зустрівшись з лідерами цих держав у рамках саміту АТЕС у філіппінській столиці Манілі.

«Мій візит підкреслює нашу спільну відданість інтересам безпеки вод цього регіону і принципам свободи судноплавства», – сказав Обама.

Білий дім анонсував новий пакет допомоги регіону у розмірі 259 мільйонів доларів, який буде виділений протягом наступних двох років. 79 мільйонів доларів отримають Філіппіни, 40 мільйонів – В’єтнам, 21 мільйон – Індонезія і 2,5 мільйона – Малайзія.

США також направлять на Філіппіни судно берегової охорони і дослідницький корабель.

У вівторок, незабаром після прибуття на саміт, Обама відвідав флагманський корабель філіппінських ВМС BRP Gregorio del Pilar, який колись належав береговій охороні США, а зараз виконує контртерористичні місії і патрулює спірні райони Південно-Китайського моря.

Територіальні претензії Пекіна в регіоні викликали загострення у відносинах з сусідніми країнами.

«Вирішальне значення для безпеки цього регіону відіграє розвиток військово-морських сил і партнерство з США», – зазначив Обама.

У саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Манілі приймають участь лідери 21 держави-члена АТЕС, а також голови низки інших країн.

Хоча Китай не є членом АТЕС, лідер КНР Сі Цзіньпін також прибув до Маніли.

Адміністрація Обами заявила, що ключовою темою переговорів буде торгівля, проте в світлі недавніх терактів у Парижі велику увагу також буде приділено боротьбі з бойовиками «Ісламської держави».

Обама розмовляв про боротьбу з ісламістами з прем’єр-міністром Австралії Малкольмом Тернбуллом у ході двосторонньої зустрічі.

«Ми продовжимо виступати пліч-о-пліч зі Сполученими Штатами та іншими нашими союзниками, борючись з подібним екстремізмом і тероризмом», – пообіцяв Тернбулл. Обама у свою чергу високо оцінив внесок Австралії в діяльність міжнародної коаліції по боротьбі з ІДІЛ, назвавши його другим за величиною.

Американський лідер прагне остаточно затвердити Транс-Тихоокеанське торговельне партнерство (ТПП) – масштабну торговельну угоду, що є ключовим елементом стратегічного переорієнтування адміністрації на Азійсько-Тихоокеанський регіон.

Білий дім охарактеризував регіон як густонаселену, енергійну й економічно перспективну частину світу, де Америка повинна тісніше співпрацювати зі своїми союзниками над вирішенням проблем безпеки та економіки.

«Якщо ми хочемо і далі забезпечувати безпеку нашої країни і наших союзників, то нам потрібно брати участь у створенні механізмів економіки і безпеки в цьому регіоні – як у цьому, так і в прийдешніх століттях», – сказав Обама.

Він закликав 12 країн-підписантів ТПП ратифікувати угоду в установленому порядку.

Дивіться також: США оплакують жертв терактів у Парижі

США оплакують жертв терактів у Парижі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG