Спеціальні потреби

Сирія - золота нагода для Путіна (The New York Times)


«Для більшої частини світу Сирія – місце, де триває нескінчення трагедія, але для Володимира Путіна це золота нагода вийти з міжнародної ізоляції, в якій він і Росія опинилися через санкції, накладені Заходом за агресію в Україні.

«Для більшої частини світу Сирія – місце, де триває нескінчення трагедія, але для президента Росії Володимира Путіна це золота нагода, спосіб вийти з міжнародної ізоляції, в якій він і Росія опинилися через санкції, накладені Заходом за Україну з додатковим бонусом – можливістю помахати пальцем перед Білим домом немов кажучи: «А ми попереджали». Про це пишуть Ніл Макфаркуар і Ендрю Креймер у The New York Times.

Ставки для Путіна дуже високі, тож він розуміє, що йому треба терміново поліпшити свою репутацію в очах Заходу. Водночас Сирія дає Росії змогу втілити свої давні амбіції та відновити свою роль гравця на світовій сцені. Тому Росія надіслала військову допомогу Сирії, а Путін почав дипломатичний наступ, наполягаючи на зустрічі з президентом Обамою, пропонуючи провести переговори між військовим керівництвом щодо Сирії та плануючи представити сирійський мирний план в ООН наприкінці вересня.

Хоча Росію прагнули ізолювати за захоплення Криму та військове втручання в Україні, західні столиці намагалися стримати «Ісламську державу»

Державний секретар США Джон Керрі вже сказав, що адміністрація розглядає пропозицію Путіна про переговори між військовим керівництвом США та Росії. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу наступного тижня планує візит до Росії, де проведе переговори з Путіним про перебування російських військ у Сирії та можливе надання зброї ізраїльському противнику, ліванському військовому угрупованню «Гезболла». А Віталій Чуркін, постійний представник Росії в ООН, уже заявив, що пропозиція Путіна викликала велике зацікавлення і може стати основною темою зібрання світових лідерів в ООН.

А в Україні тим часом встановився заморожений конфлікт, який багато хто прогнозував від самого початку. Очікується, що затишшя на сході триватиме принаймні до виступу Путіна в ООН наприкінці місяця, пишуть автори.

«Унаслідок пропозиції Путіна щодо Сирії Захід потрапив у свого роду тенета. Хоча Росію прагнули ізолювати за захоплення Криму та військове втручання в Україні, західні столиці намагалися стримати «Ісламську державу», - продовжують вони.

Деякі аналітики передбачають, що зрештою Путін переможе, тому що всеохопна загроза від «ІД» переважить стурбованість долею України, Асада чи навіть страх перед тим, що Росія здобуде більшу роль на Близькому Сході, підсумовують Креймер і Макфаркуар.

Дивіться також: Квиток до Німеччини та урок угорської. Як допомагають біженцям у ЄС

Квиток до Німеччини та урок угорської. Як допомагають біженцям у ЄС. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG