Спеціальні потреби

Ходорковський вийшов на свободу і полетів до Німеччини


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський
Один з найвідоміших опонентів нинішнього президента Росії Володимира Путіна - колишній нафтовий магнат Михайло Ходорковський, який провів за ґратами десять років, - у п'ятницю був звільнений з тюремного ув'язнення і полетів до Берліна.

Його адвокат Вадим Клювгант повідомив про це після того, як президент Росії Володимир Путін раніше в п'ятницю підписав указ про помилування Ходорковського.

У четвер Путін несподівано оголосив, що має намір помилувати Ходорковського - колись найбагатшої людини в Росії. Критики Кремля вважали Ходорковського політичним в’язнем.

В указі Путіна зазначається, що у своєму рішенні російський президент керувався принципами гуманності.

Деякі аналітики кажуть, що рішення про помилування Ходорковського, ймовірно, було прийнято у відповідь на критику ситуації з правами людини в Росії напередодні зимової Олімпіади в Сочі.

У бесіді з журналістами в четвер Путін повідомив, що Ходорковський звернувся до нього з проханням про помилування, посилаючись на поганий стан здоров'я його матері. Президент заявив, що задовольнить прохання про помилування.

Ходорковський перебував у в'язниці з моменту свого арешту в 2003 році. Його прихильники вважають, що справа колишнього нафтового магната стало частина кампанії Кремля з метою покарати його за його політичні виклики Путіну.

У ході двох судових процесів його звинуватили у скоєнні серйозних фінансових злочинів. Закордонні інвестори розглядали його ув’язнення як свідчення незахищеності прав власності та недотримання принципу верховенства права в Росії .

Ходорковський був заарештований 25 жовтня 2003 за звинуваченнями у несплаті податків і засуджений до восьми років тюремного ув'язнення.

У 2010 році Ходорковського було засудженого до нового тюремного терміну - цього разу за звинуваченнями в розкраданнях в його власної нафтової компанії «ЮКОС». До його помилування планувалося, що він вийде на свободу в серпні 2014 року.

У статті, написаній у в'язниці і опублікованій в газеті New York Times в десяту річницю свого арешту, Ходорковський попередив, що Росію чекає черговий етап авторитаризму, але закликав опозиціонерів наслідувати приклад нині покійного політичного діяча ПАР Нельсона Мандели і залишити відкритою можливість для мирного діалогу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG