Спеціальні потреби

Європейський суд зобов’язав РФ виплатити Ходорковському компенсацію


Михайло Ходорковсьий
Михайло Ходорковсьий

Європейський суд з прав людини наказав Росії виплатити відшкодування на суму в приблизно 35 тисяч доларів ув’язненому нафтовому магнату Михайлові Ходорковському за порушення його прав людини і моральну шкоду, заподіяну йому після його арешту у 2003 році.

Такий вирок суд виніс у вівторок. Проте, суд відхилив заяву Ходорковського про політичну мотивованість його кримінального переслідування кажучи, що незаперечних доказів цього не було представлено.

Цього тижня Ходорковський подав клопотання про умовно-дострокове звільнення.

Коли у грудні йому і його бізнес партнеру Платону Лебедєву винесено додаткові терміни позбавлення волі за відмивання грошей і розкрадання нафти від власної кампанії, Ходорковсьий вже сидів за ґратами за шахрайство та відхиляння від сплати податків.

24 травня Московський міський суд пом'якшив покарання Ходорковському з 14 до 13 років колонії загального режиму за розкрадання нафти.

Ходорковський і його прихильники кажуть, що всі обвинувачення висунуті проти нього є політично вмотивованими, бо він підтримує політичних діячів, які виступають проти Володимира Путіна.

Правозахисна організація Міжнародна амністія оголосила Ходорковського і Лебедєва в’язнями сумління.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG