Спеціальні потреби

Україна, ймовірно, отримає доступ до місця падіння ракети, кажуть в польському уряді


Фото польської поліції 16 листопада 2022 року: експерти досліджують місце падіння ракети. (Photo by HANDOUT / POLISH POLICE / AFP)
Фото польської поліції 16 листопада 2022 року: експерти досліджують місце падіння ракети. (Photo by HANDOUT / POLISH POLICE / AFP)

Україна, ймовірно, отримає доступ до місця падіння ракети в Польщі, заявляють в польському уряді.

Доступ буде надано незабаром, "якщо обидві сторони, польська та американська, погодяться, а наскільки я знаю, з американської сторони заперечень немає", заявив Якуб Кумох, голова Бюро із зовнішньополітичних питань при президенті, пишуть ЗМІ. Наразі інцидент розслідує спільна група експертів Польщі та США, повідомляли в польському уряді.

У вівторок падіння ракети на території Польщі призвело до загибелі двох людей. Президент України Володимир Зеленський закликав допустити українських експертів до слідства і заперечив припущення, що ракета була випущена ЗСУ. Однак, президент США Джо Байден піддав сумніву заяву Зеленського щодо походження ракети. "Це не доказ", - сказав Байден у відповідь на питання журналіста в четвер.

Голова Бюро національної безпеки Польщі Яшек Севера зазначив в коментарі місцевій пресі в четвер, що всі докази, зібрані НАТО "вказують, що ми маємо справу з ракетою С-300, запущеною українською протиповітряною обороною".

Посадовці НАТО та США покладають на Росію відповідальність за інцидент, адже Росія проводить масовані обстріли українських цивільних об'єктів.

За словами міністра оборни США Ллойда Остіна, США підтримують тісний зв`язок із польськими колегами, повністю довіряють польскому урядовому розслідуванню і поки що не побачили нічого, що суперчило б попередньому висновку, що вибух міг бути результатом роботи української системи ППО.

«І якими б не були остаточні висновки, світ знає, що остаточну відповідальність за цей інцидент несе Росія. Росія здійснила черговий ракетний обстріл України, спеціально спрямований на цивільну інфраструктуру України. Цей трагічний і тривожний інцидент є ще одним нагадуванням про безрозсудність Росії у війні за її вибором. І Україна має фундаментальне право захищатися. Ми й надалі будемо солідарні з народом України, який захищає свою країну», - наголосив Остін під час прес-конференції в середу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG