Спеціальні потреби

"Росія повинна покінчити з цією бутафорією і негайно звільнити Алсу" - Радіо Свобода про рішення суду РФ


Алсу Курмашева, журналістка Татарсько-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що фінансується урядом США, на судовому засіданні в Казані, Росія, у понеділок, 1 квітня 2024 р. (Фото AP)
Алсу Курмашева, журналістка Татарсько-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що фінансується урядом США, на судовому засіданні в Казані, Росія, у понеділок, 1 квітня 2024 р. (Фото AP)

Російський суд у понеділок, 1 квітня, залишив під вартою журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву до 5 червня цього року, як запобіжний захід, поки вона очікує судового розгляду своєї справи.

Радянський районний суд міста Казань також відхилив клопотання адвокатів Курмашевої щодо переведення їй під домашній арешт.

Звинувачення проти Алсу безпідставні. Це не судовий процес, це політичний трюк, і Алсу та її родина невиправдано платять жахливу ціну. Росія повинна покінчити з цією бутафорією і негайно звільнити Алсу без будь-яких умов
Стівен Капус

Курмашева посміхалася у суді, згідно з повідомленням репортера AFP. Однак, вона також розповіла журналістам про те, що фізично вона була в “не дуже гарному” стані, а її умови утримання “дуже погані”.

За словами Курмашевої, які наводить Радіо Свобода, їй надають “мінімальний” медичний догляд, а умови в її камері примітивні, зокрема у підлозі є діра, яка слугує туалетом.

Згідно з повідомленням російської газети “КоммерсантЪ”, у суді під час засідання був присутній генеральний консул США в Росії Стюарт Вілсон.

47-річна Курмашева має подвійне російське та американське громадянство, й перед арештом жила з родиною і працювала в редакції Радіо Свобода у Празі.

У жовтні минулого року, під час відвідування Росії з сімейних обставин, її було заарештовано й обвинувачено у тому, що вона не зареєструвалася як “іноземний агент” відповідно до російського законодавства.

Пізніше її було додатково звинувачено у поширенні “неправдивої інформації” про російських військових згідно з новими російськими законами, які було запроваджено після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року.

Як нагадує агентство AFP, у 2022 році Курмашева стала редакторкою книги “Сказати війні ні” — збірки інтерв’ю та історій росіян, які виступають проти російської війни проти України.

Нереєстрація “іноземним агентом” передбачає до п'яти років позбавлення волі згідно з російським законодавством, а поширення “неправдивої інформації” передбачає максимальне покарання у вигляді 15 років, зауважує AFP.

Радіо Свобода та уряд США стверджують, що ці звинувачення є помстою за її журналістську роботу на Радіо Свобода у Празі.

У заяві, оприлюдненій у понеділок, 1 квітня, Радіо Свобода засудило продовження утримання Курмашевої під вартою, назвавши звинувачення проти неї “безпідставними”.

“Ув’язнення Алсу таке ж обурливе сьогодні, як і пів року тому. Вона вже пропустила занадто багато днів народжень і свят з чоловіком і доньками просто тому, що у неї американський паспорт, і вона поїхала провідати свою хвору матір”, - зазначив у заяві президент і генеральний директор Радіо Свобода Стівен Капус.

“Звинувачення проти Алсу безпідставні. Це не судовий процес, це політичний трюк, і Алсу та її родина невиправдано платять жахливу ціну. Росія повинна покінчити з цією бутафорією і негайно звільнити Алсу без будь-яких умов”, - додав він.

Згідно з заявою мовника, минулого місяця чоловік і діти Курмашевої провели тиждень у Вашингтоні, де зустрічалися з представниками уряду США та громадськими організаціями, вимагаючи сприяння її звільненню.

Як нагадує Радіо Свобода, критики й правозахисні групи вважають, що Кремлем використовує закон про так званих “іноземних агентів” для придушення будь-якого інакомислення в країні.

Також Москву звинувачують у свавільному затриманні американців для подальшого обміну на росіян, ув’язнених у Сполучених Штатах.

У лютому цього року 23 країни номінували Курмашеву на Всесвітню премію свободи преси ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано 2024 року, додає Радіо Свобода. Премія, заснована в 1997 році, є щорічною нагородою, яка вшановує особу або групу людей, які роблять “видатний” внесок у захист і просування свободи преси в усьому світі, попри “небезпеку та переслідування”, з якими вони стикаються.

Курмашева – друга американська журналістка, заарештована в Росії з початку повномасштабної російської війни в Україні.

Як повідомляв Голос Америки, журналіст видання The Wall Street Journal Еван Гершкович вже понад рік перебуває у в'язниці в Москві за звинуваченням у шпигунстві. Максимальне покарання, яке загрожує Гершковичу у разі визнання винним, становить 20 років позбавлення волі. Нещодавно термін його досудового утримання за ґратами було продовжено до 30 червня цього року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG