Спеціальні потреби

"Вкрадений рік у російській тюрмі" - що втратив Еван Гершкович за час російського ув'язнення, згадують у США


Білборд з написом "Повернімо Евана додому" на центральній площі Нью-Йорка Times Square в день річниці його російського ув'язнення. 29 березня 2024 року. Фото: TIMOTHY A. CLARY/AFP
Білборд з написом "Повернімо Евана додому" на центральній площі Нью-Йорка Times Square в день річниці його російського ув'язнення. 29 березня 2024 року. Фото: TIMOTHY A. CLARY/AFP

У день річниці арешту в Росії американського журналіста Евана Гершковича, президент США Джо Байден заявив, що Росія заплатить за неправомірний арешт американських громадян.

США запровадять ціну за “жахливі спроби” Росії використовувати американців як розмінну монету, заявив 29 березня президент Байден. Він згадав, як журналіст Гершкович після арешту в Москві передав батькам повідомлення, що він “не втрачає надії”.

“Як я сказав батькам Евана, я також ніколи не втрачу надії. Ми продовжуватимемо щодня працювати над його звільненням. Ми продовжуватимемо засуджувати та запроваджувати ціну за спроби Росії використовувати американців як розмінну монету. І ми продовжуватимемо рішуче протистояти всім тим, хто намагається атакувати пресу чи робити напади на журналістів — на опору вільного суспільства”, - мовиться у заяві Байдена.

Президент звернувся “до Евана, Пола Вілана та всіх американців, яких взяли в заручники або незаконно затримали за кордоном: ми з вами. І ми ніколи не припинимо працювати, щоб повернути вас додому”.

32-річний репортер Wall Street Journal Еван Гершкович став першим американським журналістом з часу Холодної війни, якого заарештувало ФСБ Росії за звинуваченнями в шпигунстві, мовляв, він намагався отримати військову таємницю. Це сталося 29 березня 2023 року.

Сам Гершкович, його видання та уряд США заперечують його причетність до шпигунства. Останній рік репортер провів у московській тюрмі суворого режиму Лефортово, і нещодавно його термін ув'язнення продовжили до 30 червня.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у мережі Х наголосив, що Росія має припинити довільні затримання людей заради політичної вигоди.

“Еван Гершкович, репортер, який лише виконував свою роботу, лишається неправомірно затриманим Росією впродовж року. Росія має припинити довільне затримання таких осіб, як він і Пол Вілан, заради отримання політичної переваги. Люди – це не розмінна монета. Еване, Поле, ми відвеземо вас додому”, - написав Блінкен.

Лідери обох палат Конгресу сенатор-демократ Чак Шумер та конгресмен-республіканець Майкл Джонсон опублікували спільну заяву, в якій назвали арешт журналіста безпідставним і несправедливим.

"45 років тому батьки Евана, Елла та Михайло Гершковичі, знайшли притулок у США після втечі з Радянського Союзу. Сьогодні Путін відновлює радянський контроль шляхом репресій всередині країни та агресії за кордоном", - мовиться в заяві лідерів Сенату та Палати представників США.

Мати Гершковича родом із Санкт-Петербурга, батько - з Одеси. Родина емігрувала з Одеси до США наприкінці 1970-х років.

Газета Wall Street Journal, де працював американський журналіст, до річниці його ув’язнення опублікувала емоційну статтю про важливі особисті, професійні та суспільні події, які Еван Гершкович втратив у своєму житті через ув’язнення. Зокрема, деякі його друзі одружилися, родина відзначає сімейні свята з порожнім стільцем, який спеціально готують для Евана, його друзі в спорті вже без Евана взяли участь в півмарафоні, до якого готувався журналіст перед ув’язненням, а його європейські колеги грають у футбольній команді із журналістів, над створенням якої працював Еван.

“Еван втратив 12 місяців нормального існування як активний і допитливий 32-річний чоловік. Рік, коли він мав би мандрувати Європою та США між групами друзів, своєю родиною та своїми репортажними поїздками до Росії”, - мовиться у статті.

Газета пише, що Гершкович за цей час пропустив “рік монументальних змін та інтриг у російському репортерстві, що стало наріжним каменем у багатьох його дружніх стосунках з журналістами та основною частиною його особистості. Він втратив рік його улюблених спортивних команд - “Арсенал”, “Метс” і “Джетс”. Він пропустив фінальні епізоди серіалів “Спадкоємці”, фінал “Теда Лассо” та 16-й сезон “У Філадельфії завжди сонячно”.

Зі своєї в’язниці, де він перебуває 23 години на добу, Еван грає в шахи з батьком через електронну пошту, читає російськомовні книги з тюремної бібліотеки і щотижня зустрічається зі своїми російськими адвокатами. А ще час від часу відвідує суд, який традиційно ухвалює рішення продовжити його перебування за ґратами, мовиться у статті "Вкрадений рік Евана Гершковича у російській тюрмі".

Видання пише, що двоє одногрупників із коледжу Гершковича одружуються у червні цього року. Запрошення для Евана вже надруковане. “Ми все ще сподіваємося, що він буде там”, - підсумовує видання статтю словами друзів Гершковича.

Дивіться також:

Історія бійця “Азову”, звільненого з російського полону. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:42 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG