Спеціальні потреби

На чий бік стане Іран у протистоянні США, Китаю та Росії визначить доля ядерної угоди - експерт


Президент Ірану Роугані
Президент Ірану Роугані

Сили у США, які виступають проти ратифікації ядерної угоди між США та Іраном несвідомо грають на руку Москві та Пекіну, які у результаті провалу угоди, отримали б союзника у протистоянні із Вашингтоном. При цьому Вашингтон, зважаючи на ймовірність загострення відносин із Росією чи Китаєм, зацікавлений у тому, щоб позбавити Тегеран причин виступати на боці противників США у разі ескалації. Про це пише професор університету Джорджа Мейсона (США) Марк Кац.

Доля ядерної угоди з Іраном вплине на глобальну розстановку сил - вважає дослідник.

«Кожна сторона хотіла б, щоб Іран став її союзником у протистоянні із іншою стороною. Хоча майломовірно, що Тегеран у близькому майбутньому стане активним союзником Вашингтона у протистоянні з Москвою чи Пекіном, але у найближчій перспективі інтересам США послужить вже те, що Іран не об'єднуватиметься з будь-ким із них проти США», - пише Кац.

Противники ядерної угоди, чи то у США, чи то в Ірані, по суті грають на руку Росії та Китаю

Дослідник, відзначає, що Росія просто не мала можливості зірвати ядерну угоду з Іраном.

«Москву особливо непокоїть те, що за ядерною угодою може послідувати ширше зближення між Іраном та США. Але доки Тегеран та Вашинтон хочуть покращити свої взаємини, Москва не здатна їм завадити», - пише дослідник.

На думку Каца, з огляду на нинішню геополітичну ситуацію, противники ядерної угоди, чи то у США, чи то в Ірані, по суті грають на руку Росії та Китаю.

Кожна сторона хотіла б, щоб Іран став її союзником

«Москва може заспокоїти себе тим, що існує реальна ймовірність того, що відносини між США та Іраном зіпсуються і без зусиль з боку Росії. Консерватори у США та Ірані вже заявили, що не сприймають угоду. Союзники США на Близькому Сході - Ізраїль та країни Перської затоки - виступають проти угоди і мають достатні можливості, щоб мобілізувати опозицію до угоди всередині самих США», - пише Кац.

Наслідком провалу угоди - підкреслює Кац - може стати претворення Ірану на союзника геополітичних противників США.

«У найгіршому випадку, посилення ворожнечі між Іраном та США у час піднесення напруги у відносинах з Китаєм та Росією може перетворити Іран на їх союзника. А це не послужить ані інтересам США. ані інтересам їх союзників на Близькому Сході", - пише Кац.

Дивіться також: Влада хоче повторити успіх приватизації Криворіжсталі - голова Фонду держмайна

Влада хоче повторити успіх приватизації Криворіжсталі - голова Фонду держмайна. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00

XS
SM
MD
LG